Diari La Veu del País Valencià
Andreu Valor estrena el videoclip «Tretze Roses»

Andreu Valor estrena el videoclip basat en la cançó «Tretze roses», que forma part de l’últim disc Un nou món, millor disc de cançó d’autor als Premis Ovidi Montllor i finalista dels Premis Carles Santos.

Un tema amb què el cantant de Cocentaina pretén «compartir la memòria de fets que ens han marcat com a societat» i, com ja és habitual, «reivindica la vida i la llibertat de les persones», una reflexió que «no ens permeta recaure en la reiteració de fets tan dolorosos i injustos».

«Que el meu nom no s’esborre de la història», va escriure Júlia Conesa, una de les tretze roses, a sa mare una carta pocs dies abans que fora afusellada amb la resta de companyes el 5 d’agost del 1939. Per això, assenyala Valor, «presentar-lo hui no és una casualitat», ja que «aquest mateix dia naixia Júlia Conesa i també fou bombardejat el mercat d’Alacant en l’any 1938 per l’aviació italiana, aliada de l’exèrcit colpista del general Franco. Aquell dia no va sonar la sirena antiaèria causant més de 300 morts entre dones i menors».

«Aquesta cançó i el vídeo volen ser un homenatge a les víctimes del feixisme i busca compartir la sensibilitat cap a la vida, el respecte col·lectiu i la llibertat de les persones obviant tota mostra d’odi i de violència. Mai, ningú, pot perdre la vida per la seua manera d’entendre el món», explica el músic.

El clip es va enregistrar al refugi antiaeri de Cocentaina (el Comtat) entre desembre del 2022 i gener del 2023 i va rebre una gran resposta de la gent quan van demanar la col·laboració d’extres per al rodatge, ja que en un dia es va cobrir la necessitat de personal, adherint-se de manera altruista més de 100 persones. «Aquest vídeo no haguera sigut possible sense totes elles», remarca Valor.

La història està narrada pels músics que centren l’atenció en una mare i una filla i alguns moments determinats, el present i el passat (anys 40). L’actualitat recorda les guerres que el món sofreix en aquest moment i vol clamar pau per tots els costats. La porta (element que vertebra el disseny del disc en portada, directes…) focalitza un impàs (memòria, atreviment, prendre partit…). Cada vegada que la xiqueta (Ada Valor, filla del cantautor) travessa la porta, passa al passat o al present.

El vídeo ha estat dirigit per Andreu Valor i Daniel Serrano i produït per Daniel Serrano i Neus Francés. La producció musical ha anat a càrrec de Blai A. Vañó i Hèctor Tirado.

Comparteix

Icona de pantalla completa