Diari La Veu del País Valencià
Avanç «molt positiu» de l’extinció de l’incendi de l’Alt Millars

Les tasques d’extinció de l’incendi declarat aquest dijous a Vilanova de Viver (l’Alt Millars) avancen de manera «molt positiva» després que les evolució climatològica d’aquest dissabte haja sigut una «aliada» per als efectius desplegats, «afavorits» per una càrrega d’humitat que ha aconseguit en alguns moments el 70% i el vent de llevant.

D’aquesta manera, aquesta jornada acaba «igual» que va començar, sense un avanç de la petjada de l’incendi, que afecta al voltant de 4.000 hectàrees de superfície en un perímetre d’entre 35 i 40 quilòmetres, alhora que permet als efectius treballar en els punts «més complexos» per a «reduir el factor risc» en aquests.

Així ho ha detallat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències de la Generalitat, José María Ángel, en declaracions als mitjans de comunicació al Lloc de Comandament Avançat (PMA), situat a Barraques.

Ángel ha assenyalat que, a l’inici de la jornada, els tècnics de la Generalitat, del Consorci de Bombers de Castelló i del Govern d’Aragó -reunits en el PMA- han traslladat la seua «preocupació» per l’evolució climatològica de la vesprada, en la qual s’esperaven unes «elevades temperatures» i un «vent complex i complicat» que «complicaria les tasques d’extinció».

Concretament, s’havia transmés una «gran preocupació» per tres punts: «El nord de l’incendi, limítrof amb la província de Terol; la capçalera de l’embassament, i la carretera CV-195, que uneix les localitats de Montant i Montanejos», ha detallat el secretari autonòmic.

Després dels treballs d’extinció -en els quals participen prop de 700 efectius-, Ángel ha apuntat que en la zona nord, limítrof amb la província de Terol, l’incendi presenta una evolució «molt molt positiva». Per part seua, l’àrea de l’embassament és un «lloc molt inaccessible» en el qual s’ha estat treballant durant aquest dissabte amb els mitjans aeris, que han fet més de 200 descàrregues d’aigua «molt selectives i precises» per a «reduir la imatge de la flama i, al mateix temps, llançar retardant i aigua». Malgrat els avanços, ha assenyalat que «encara existeix una certa preocupació» per l’incendi en aquesta zona.

Respecte a la carretera CV-195, que uneix les localitats de Montant i Montanejos -també «molt inaccessible»-, els efectius han aconseguit mantindre el perímetre del foc «estabilitzat» durant aquesta passada nit i evitar «posar en perill el parc natural de la Serra d’Espadà». Així, fins ara el foc no afecta cap paratge natural, encara que sí a terrenys de la Xarxa Natura 2000.

En aquest punt, Ángel ha matisat que la xifra de 4.000 hectàrees afectades «no vol dir» que totes corresponguen amb massa forestal, perquè també s’han cremat cultius, camps i barrancs. «Després de les anàlisis més precises, els tècnics ens diran quina és la massa forestal afectada», ha remarcat.

Nivell 3 d’emergència

Quant a l’avanç del foc previst per a aquest diumenge, s’espera un vent de ponent, que pot assolir ratxes de 40 i 45 km/h, acompanyat d’un ascens de les temperatures i reducció de la humitat, que, en paraules del secretari, «suposarà una fórmula molt complexa i complicada» per als treballs d’extinció.

La Generalitat ha decretat el nivell 3 davant la previsió de ponent altes temperatures, per la qual cosa queda prohibit encendre qualsevol foc en paratges i boscos del País Valencià encara que estiguera autoritzat en el Pla Local de Cremes.

Precisament, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha indicat que la previsió és que les condicions meteorològiques d’aquest diumenge en la zona de l’incendi siguen «molt adverses». En aquest sentit, s’espera que el vent gire a nord-oest des del matí i intensificant-se, amb ratxes d’entre 50 i 60 km/h. A més, serà «notablement més sec» que la brisa del sud que ha estat bufant aquest dissabte.

José María Ángel ha demanat «tota la precaució i prevenció» a la ciutadania quan s’acosten als parcs naturals del País Valencià. «Són el nostre patrimoni, són allò que els valencians hem heretat en la nostra memòria col·lectiva i, per tant, reiterem la prudència», ha insistit.

Comparteix

Icona de pantalla completa