Diari La Veu del País Valencià
El pòdcast Gent ràndom amb «Oh, Carmelina!» ompli el Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas

Dissabte al matí va tindre lloc al Centre d’interpretació i Aula didàctica Carmelina Sánchez-Cutillas d’Altea la gravació d’un pòdcast dedicat a l’autora. L’acte estava obert al públic, que va completar l’aforament del vestíbul octogonal de la Casa Gadea, a l’Olla d’Altea. Més de seixanta persones van poder gaudir de més d’una hora d’amena dissertació sobre l’obra de l’escriptora que intercalava un recital de veu i guitarra.

L’edifici de la Casa Gadea va ser descrit per l’escriptora com un «immens i fins i tot gran palau de les fades» i ha estat escollit com l’espai de la memòria on s’ubica l’Aula didàctica dedicada a la seua figura. Un projecte educatiu de la la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació en col·laboració amb la Regidoria de Cultura d’Altea i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant.

Gent ràndom és un pòdcast literari i vital que es grava habitualment a Ràdio Godella, però que també visita uns altres indrets, com fires de llibres o actes culturals, i que en aquesta ocasió s’ha desplaçat a la seu de l’espai museu que conserva la memòria de Carmelina Sánchez-Cutillas i l’aula didàctica on, cada dia, escolars de primària i secundària realitzen activitats diferents en tallers que mantenen com a fil conductor els textos de l’autora. En la seua segona temporada, ja van dedicar un capítol a Sáchez-Cutillas i en aquesta tercera, han ampliat la temàtica amb una visió de l’obra completa des d’una lectura en clau de gènere. El Centre d’interpretació i Aula didàctica s’uneixen així, a la celebració reivindicativa per la igualtat de gènere que durant aquesta setmana ―i, per extensió, tot el mes― es porta a terme amb motiu del Dia de la dona.

A la conversa del programa, conduïda per Lourdes Frasquet, Quim Ruiz i Empar Puerto, es va unir la veu de Marina Mulet i la música de Rosario Caselles a la guitarra. S’intercalava al discurs dels presentadors, el recitat d’una part de l’espectacle Polsim de temps de records. Un format que va captivar el públic durant quasi l’hora i mitja de durada de la gravació. El discurs, on es va tractar la figura i obra de Carmelina, va ser abordat des de diferents punts de vista, amb fonts com els estudis de veus expertes com ara Margarida Castellanos o Maria Lacueva.

El pòdcast Gent ràndom ha estat guardonat recentment amb el premi Tresdeu de continguts en la nostra llengua com el millor pòdcast. Un reconeixement que recorvaden amb alegria els seus creadors davant dels micros.

Aquest acte, organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altea i l’Aula didàctica Carmelina Sánchez-Cutillas, va comptar amb la col·laboració de la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa, que va obsequiar el públic amb vermut i coques. Així, aquesta sessió radiofònica es va convertir per als assistents en un matí entre amics, on va quedar palés que els actes culturals i formatius no impliquen obligatòriament l’ensopiment. La literatura és, com afirmen els presentadors, «el pretext per a parlar de tot allò que travessa la vida.»

Tant per part de l’organització com dels realitzadors del programa, es va manifestar plena satisfacció pel gran nombre d’assistents i per la diversitat del públic. Un públic que incloïa des d’estudiants de Batxillerat i universitaris, fins a joves professors i persones de reconeguda trajectòria a les aules, a més de gent que no forma part del món de l’ensenyament, però que se sent atreta per la literatura i l’obra de Carmelina Sánchez-Cutillas.

En acabar la gravació, tots aquells que ho van desitjar van poder efectuar la visita a la sala museu on romanen alguns dels objectes personals de la biblioteca de l’escriptora i conéixer algunes de les activitats que es porten a terme en els tallers durant les visites escolars. Espais i continguts que van arredonir un matí on tots els presents a la Casa Gadea també es van sentir ―com aquella xiqueta sobre les mans de la qual van deixar un feix de valuosos llibres― hereus de tota la Matèria de Bretanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa