Diari La Veu del País Valencià
La Universitat d’Alacant, protagonista en les Places del Llibre

La Universitat d’Alacant s’ha implicat, de manera ben activa, en el desenvolupament de les Places del Llibre, tant a la d’Alacant com a la d’Elx. La primera va celebrar la seua setena edició entre els dies 10 i 12 de febrer, amb la presència de milers d’assistents i amb la participació d’editorials, llibreries, escriptors, públic jove i adults. La Plaça del Llibre d’Elx, que se celebrarà entre el 10 i el 12 de març, també espera complir –o superar– les xifres de la d’Alacant.

En ambdós esdeveniments s’ha implicat, i molt, la UA. Concretament a través del Servei de Publicacions i també del Servei de Llengües. En el primer cas, Vicent Navarro, director de Publicacions de la Universitat d’Alacant, explica que la caseta d’aquesta editorial universitària ha servit per a garantir la presència institucional del centre acadèmic. «Hem de ser vehicle de la cultura i de la promoció del llibre en valencià», argumenta, al mateix temps que destaca la tasca desenvolupada per l’editorial.

Concretament, Publicacions de la Universitat d’Alacant impulsa llibres de recerca i de docència, així com de divulgació científica i transferència de coneixement, fet que «lliga amb el desig de traslladar el coneixement a la societat i amb el valencià com a vehicle». En termes de divulgació, Navarro destaca la col·lecció L’Ordit, que compta ja amb vint números i que serveix per a donar a conèixer fenòmens de les comarques del sud com ara construccions antigues, plantes naturals, festes o relacions interterritorials, tal com es pot comprovar al catàleg.

Publicacions de la Universitat d’Alacant també compta amb monografies, amb assaigs, llibres de gastronomia o la col·lecció «Alacant, ciutat de la memòria», en què ha col·laborat l’Ajuntament d’Alacant i que ha servit per a rescatar episodis tràgics del passat, relacionats amb la Guerra Civil i amb la dictadura. «Són catàlegs que funcionen més que els de llibres de recerca pura, que no els podem deixar enrere, i tot alhora ens garanteix visibilitat en esdeveniments com el de la Plaça del Llibre, que és heterogeni pel que fa al públic», explica Vicent Navarro.

L’editor també posa en valor el fet que entre els 10 llibres més venuts de la Plaça del Llibre d’Alacant n’hi ha dos d’aquest servei de publicacions. Es tracta de Montnegre: un riu, un territori, un paisatge, de Jorge Payá; i de Plantes valencianes: descripció i usos tradicionals, a càrrec d’Antoni Belda, Antoni Conca i Daniel Climent. A l’edició de l’any passat a la Plaça del Llibre de València, tres llibres d’aquesta editorial també van estar entre els més venuts: l’esmentat de Plantes valencianes i també Parlar de sa: el llegat mallorquí a la Marina, de Joan Lluís Monjo; i Sobirania musical: reflexions des de la perspectiva d’Al Tall, de Vicent Torrent.

A la Plaça del Llibre d’Elx, les Publicacions de la Universitat d’Alacant presentaran el llibre Ciutat i Política, que inclou entrevistes a 15 dels primers alcaldes del període democràtic actual, que expliquen com han canviat les ciutats. El llibre està fet a cura de Josep-Antoni Ybarra i de Ricard Pérez Casado, antic alcalde de València. Ybarra també presentarà un altre llibre editat per la Universitat d’Alacant: Món i misteri de l’economia d’Elx.

Des d’Elx, Hèctor Càmara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant, explica que el Servei de Llengües, d’acord amb el seu compromís de difondre el valencià, col·labora amb la Plaça del Llibre de diverses maneres. «Fem sobretot activitats lúdiques, col·laborem amb les actuacions musicals i enguany, també, en els jocs adreçats als xiquets». Un exemple en aquest sentit són els jocs de fusta infantils, que s’han desenvolupat a Alacant amb gran èxit i s’espera que a Elx funcionen igual de bé, tal com va ocórrer l’any passat. «Els xiquets han de comptar amb diversió en aquests esdeveniments perquè els puguen gaudir», diu Càmara referint-se als contacontes i a aquest tipus d’activitats culturals.

La seua valoració de la Plaça del Llibre, tant les d’Alacant com les d’Elx, «és molt bona», perquè «hi va moltíssima gent i això ens permet donar vida a la plaça amb tot tipus d’activitats i per a tots els públics, sempre procurant que hi haja el màxim d’expectació possible».

Comparteix

Icona de pantalla completa