Diari La Veu del País Valencià
La literatura infantil, tòtem de la Plaça del Llibre d’Alacant

Alacant demostra ser «capital literària al sud». Aquest cap de setmana, amb motiu de la celebració de la setena Plaça del Llibre d’Alacant a la plaça Sèneca, la ciutat ha rebut amb gran acollida i entusiasme, una vegada més, aquest festival literari. Al voltant de 2.500 visitants han participat de la gran llibreria formada per Llibres Chus i la Llibreria 80 Mundos, així com les quasi 35 activitats programades per les entitats organitzadores.

La llista de llibres més venuts d’aquest gran encontre de la paraula escrita està dominada per les obres presentades per les editorials valencianes com a part de la programació de la Plaça, que reafirma —una volta més— el seu paper de difusora i dinamitzadora de la indústria editorial autòctona. En primer lloc, El llibreter Mendel i altres relats, d’Enric Balaguer (Editorial Neopàtria) ha estat el títol triomfador. El segueix Drets humans, de Yayo Herrero i Luis Demano (Litera Libros); i Alacant total, d’Antonio Adsuar (Galés Edicions). En quart i cinqué lloc tenim Bestiari dels monstres valencians, de David Mateo (Rebombori Ediciones); i Montnegre. Un riu, un territori, un paisatge, de Jorge Payá i Asunción Brotons (Publicacions Universitat d’Alacant). Un triomf en afluència i compres rebut amb efusió per les institucions responsables de la iniciativa, que només el diumenge va rebre més de mil persones. «Ha estat un goig veure la magnífica assistència a la Plaça d’Alacant malgrat el fred i, com ja s’ha convertit en una fita fixa al calendari dels alacantins. Una Plaça on tots els organitzadors fan possible aquest festival de la literatura catalana al sud del nostre país», celebren des de l’organització.

Així doncs, queda demostrat que la literatura infantil és la matèria amb major repercussió en aquesta Plaça del Llibre, ocupant més d’un 30% del total de vendes de tota la Plaça. La narrativa la segueix com a segona matèria més sol·licitada, amb autors i autores valencianes al capdavant d’aquest èxit. A més a més, cal assenyalar, que la tendència de venda és de creixement respecte a edicions prepandèmiques. Un èxit celebrat també des de La Cívica-Escola Valenciana, un dels principals coorganitzadors que valora la Plaça d’Alacant com «un esdeveniment totalment consolidat que s’ha posicionat com la principal cita literària en valencià a la ciutat». Fet i fet, «les bones xifres d’assistència confirmen l’interés de la ciutat i de l’Alacantí per la cultura i la literatura feta en la nostra llengua pròpia», afirma Marisol Pinilla, presidenta de La Cívica-Escola Valenciana.

La continuació de la ubicació en la plaça Sèneca ha reforçat l’assistència i l’atracció per part dels alacantins. El públic lector ha pogut assistir a una trentena d’activitats programades entre presentacions, contacontes o espectacles d’art en viu on la literatura continuava sent la gran protagonista. Han destacat amb gran participació les animacions lectores de La Quarantamaula, d’El Paraíso del Cuento organitzat per Edelvives; Som ací, d’Epi Epi A!; i, com a acte de cloenda final, Els contes dels germans Grimm, de Rodamons Teatre, que va fer concloure, amb la plaça de gom a gom, amb magnificència la festa de la literatura al carrer a Alacant.

La Plaça del Llibre viatja més al sud dins d’un mes, tornant-se a establir a Elx del 10 al 12 de març amb moltes novetats i assegurant la vertebració del territori i l’exhibició de les últimes novetats editorials. Mentrestant, el gran aparador de la literatura valenciana continua hàbil per a tota la població a la Llibreria Virtual, amb més de 18.000 títols a l’abast, garantint l’accessibilitat lectora a tothom.

Comparteix

Icona de pantalla completa