Diari La Veu del País Valencià
Comença la campanya solidària per l’absolució dels «quatre de la UA»

Aquest dissabte, des de les 19.00 de la vesprada, el Casal Popular El Tio Cuc d’Alacant acollirà un acte que servirà com a inici d’una campanya de solidaritat amb quatre encausats. Es tracta dels coneguts com «els quatre de la UA», en referència als joves antifeixistes acusats arran d’una protesta, el 28 de maig de 2021, contra un acte convocat per Vox a la Universitat d’Alacant.

Aquell dia, el Consell d’Alumnes de la Universitat d’Alacant figurava com a organitzador d’un esdeveniment titulat «la defensa de la lengua española», que es va celebrar al saló de graus de la Facultat d’Educació. La cap de cartell de l’acte era l’alacantina Macarena Olona, en aquell moment referent de Vox, qui compartia protagonisme amb els periodistes Fernando Sánchez Dragó i José Javier Esparza, coneguts per la seua sintonia amb el partit ultradretà. També hi era Sonia Terrero, presidenta de COVAPA, Confederació Valenciana d’Associacions de Pares d’Alumnes, una de les entitats que han tingut com a principal cavall de batalla la lluita contra l’ensenyament en valencià.

Més enllà de la intolerància lingüística que desprenia la convocatòria de l’acte, molts dels estudiants posaven en dubte la coherència de «defensar la llengua espanyola» en una ciutat com Alacant, que viu una realitat cada vegada més monolingüe. Per acabar-ho d’adobar, el president de l’entitat convocant, Álvaro Asencio, qui tampoc ha amagat mai la seua simpatia per Vox, havia transcendit pels insults contra la mare del president Ximo Puig a través de Twitter pocs mesos abans, fets que no van servir per a desacreditar-lo en l’àmbit acadèmic més enllà de condemnes verbals sense conseqüències.

Davant aquella situació, tant les entitats de l’esquerra independentista –Arran i Endavant– com Antifeixistes UA havien convocat una protesta contra l’acte, que va reunir vora una vintena de persones. El cert, recorden els testimonis, és que res no va superar els límits d’una protesta normal. Els antiavalots de la Guàrdia Civil van protegir els protagonistes de l’acte i van impedir que els antifeixistes accediren a l’interior, sense cap enfrontament físic ni cap símptoma d’arribar a aquest punt. Els manifestants recorden que ni tan sols van ser identificats, tal com acostuma a ocórrer.

Malgrat tot, passat un temps, els va arribar una denúncia, curiosament, a quatre persones vinculades a moviments socials i organitzacions de l’esquerra anticapitalista i independentista de la ciutat d’Alacant. Tot i que inicialment el procediment es va seguir per un delicte lleu d’amenaces, a instància de l’acusació particular exercida per David Garcia, diputat de Vox a les Corts Valencianes, la tramitació del procediment va passar a diligències prèvies, i d’ahí un procediment per delicte greu que finalment se seguirà a l’Audiència provincial d’Alacant. La pena demanada per Fiscalia és d’un any i nou mesos de presó per un delicte d’atemptat «contra membre de l’assemblea legislativa d’una comunitat autònoma». I en el cas de l’acusació particular, la petició s’eleva a tres anys de presó, i afegint també un delicte d’amenaces.

Els acusats asseguren que la denúncia és falsa. Des del seu entorn assenyalen que hi ha hagut una «instrumentalització de la funció jurídica, desenvolupada per a protegir el feixisme imputant-nos delictes que no hem comés». Comparen, a més, aquesta situació judicial amb la dels nou encausats a Pego (Marina Alta) després d’haver participat en una protesta contra uns neonazis de Gandia (Safor) que van acudir a la localitat proclamant missatges d’odi amb el pretext d’assistir a un partit de futbol. «Això no cau de manera aleatòria contra nosaltres: hi ha una criminalització de la protesta, un fil conductor que comença amb l’aprovació de la llei mordassa i amb la reforma del codi penal, que continua amb la reforma de la sedició i l’ampliació dels delictes d’ordre públic i que ens arriba amb multes i condemnes », apunten.

L’acte d’aquest dissabte al Casal Popular Tio Cuc, en el qual també participarà el grup de suport als encausats de Pego, servirà per a engegar la campanya de solidaritat a favor de tots ells. El judici contra els joves de Pego està previst per al mes d’octubre a l’Audiència Provincial d’Alacant, on també seran jutjats els quatre encausats de la UA, tot i que encara sense data prevista. La intenció és difondre aquestes causes per a crear consciència i generar solidaritat davant els pròxims embats que vindran. Alerta Solidària, que també participarà en l’acte, també treballa en causes similars arreu del domini lingüístic.

Comparteix

Icona de pantalla completa