Diari La Veu del País Valencià
Un informe constata l’erosió de la costa de la Plana i el Maestrat pel canvi climàtic i alerta de danys turístics

Un estudi del litoral de la Plana i el Maestrat, encarregat per la Diputació de Castelló amb l’objectiu de dur a terme un diagnòstic de la situació actual de la costa d’aquestes comarques del nord del País Valencià, determina l’impacte que han tingut factors com les infraestructures i el canvi climàtic i proposa alternatives per a la recuperació.

El treball, impulsat per l’àrea de Medi natural de la Diputació, deixa patent en les conclusions el «greu problema d’erosió» que existeix a les platges que van des d’Almenara fins a Vinaròs, la qual cosa suposa un «perjudici ambiental i turístic de la zona».

El descens de les aportacions sòlides dels rius, la construcció de ports esportius i comercials, els passejos marítims sobre la platja i l’augment del nivell mitjà de la mar són, segons l’informe, alguns dels principals orígens de la problemàtica d’aquests quasi 110 quilòmetres de costa, ha indicat la institució.

S’estima que el nivell mitjà de la mar ha experimentat un ascens de 2,7-2,7 mm/any durant el període 1993-2019, donant com a resultat una reculada acumulada de la costa en aquest període de 3,8-6,6 metres. L’impacte futur d’aquest canvi climàtic, assenyala l’estudi, «podria ser molt elevat» i «afectar les platges i habitatges pròxims a la costa».

Amb tot això, una vegada elaborat el diagnòstic, l’informe planteja a la Direcció General de la Costa i la Mar un pla d’adaptació del litoral al canvi climàtic que hauria de buscar finançament del Pla de Recuperació i Resiliència de l’estat espanyol.

Així mateix, recull que la construcció d’espigons «pot ser recomanable en unes certes zones de la costa, on el seu impacte en l’entorn siga reduït», encara que també proposa com a alternativa el farciment massiu d’arena o l’obertura d’esculleres per a formar cel·les interiors.

La diputada de Medi natural, María Jiménez, ha recalcat que «es tracta d’un informe que apunta una sèrie de variables, però és necessari reforçar-les amb més alternatives, ja que, davant el seriós problema que tenim a la costa per l’erosió i els efectes del canvi climàtic, cal disposar de més propostes perquè les administracions competents puguen determinar la millor de les solucions per al nostre litoral».

Comparteix

Icona de pantalla completa