En fan per alguns llocs del Raiguer (Mallorca) i és un plat de xiulets o faves tendres (són les tavelles de fava molt tendres, quan encara no han fet el gra) bullides i amanides amb una mena de vinagreta amb ous durs trinxats i una mica d’allioli de patata. És plat de primavera i se serveix fred (a temperatura ambient).
Faves tendres amb allioli
Ingredients (4 racions): 800 g de faves tendres (bajoques tendres de fava, quan encara no han fet el gra), 4 carxofes, 200 g de pésols desgranats (el doble amb tavella, si fa no fa), alls tendres, 4 ous, 1 morterada d’allioli de patata, vinagre, oli d’oliva i sal.
Preparació: de primer traurem les puntes a les faves i, a continuació, tallarem el tronxo de les carxofes arran de fruit, en llevarem les fulles exteriors, en tallarem les puntes de la resta i les farem a quarts. Seguidament posarem faves, carxofes i pésols en una olla, ho cobrirem amb aigua, ho deixarem al foc, ho salarem i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Mentrestant, pelarem i trinxarem un parell d’alls tendres. Al cap d’uns trenta minuts d’ebullició, quan tot serà cuit, traurem l’olla del foc, en llançarem l’aigua i deixarem el contingut en una escorredora. En acabant pelarem els ous, els trinxarem ben fins, els posarem en un bol, hi afegirem els alls tendres, ho adobarem amb un raig d’oli, unes gotes de vinagre i un xic de sal i ho remenarem amb una cullera de fusta. Quan les verdures s’hauran refredat les posarem en els plats, les amanirem amb la salsa d’ous i alls tendres i les traurem a taula, acompanyades del morter de l’allioli.
Variants: l’allioli pot dur unes gotes de suc de llimona i pot ser amb rovell o sense.
Altres denominacions: bajoques amb allioli.

Dialectalismes
Bajoques amb allioli: bajoques amb «aioli».
Faves tendres amb allioli: faves ‘tenres amb aioli’.
[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]