Són aquelles petxines petites (Cerastoderma glaucum o Chamelea gallina) que hi ha costum d’afegir a guisats diversos per tal de donar-los una mica de sabor de mar, però soles, guisades de diverses maneres, també són bones. Al Tarragonès hi ha costum de preparar-les simplement amb uns alls fregits, un bocí de vitet i una cullerada de pebre roig, i són un aperitiu excel·lent.

Escopinyes coents

Ingredients (4 racions): 1,5 kg de’escopinyes, alls, 1 vitet, pebre roig, oli d’oliva i sal.

Preparació: de primer pelarem i trinxarem tres o quatre alls i, en acabant, posarem un raig d’oli en una cassola de terrissa i la deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem els alls i un bocí de vitet i ho sofregirem. Hi farem unes remenades amb la cullera de fusta i, quan els alls agafaran una mica de color, hi afegirem les escopinyes i una cullerada de pebre roig. Ho salarem, ho remenarem, ho taparem i, al cap de quatre o cinc minuts, quan les escopinyes s’hauran obert, ho traurem i ho portarem a taula.

Variants: hi podem afegir un raig de vi blanc, una llimona (trossejada), una trinxadissa de julivert o un parell de fulles de llorer.

Dialectalismes: «escupinyes cuents»

[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]

Més notícies
Notícia: Els fideus negres
Comparteix
Són un plat molt agradable, amb un gust de mar molt accentuat
Notícia: La paella de conill
Comparteix
Al sud del país és la paella més coneguda, la que se sol preparar per festes, i ha de portar caragols obligatòriament
Notícia: El braç de gitano de patata
Comparteix
És un plat propi de la Catalunya Vella i pirenaica i de la comarca de la Llitera, i a Menorca també hi ha qui en fa
Notícia: Les duquesses
Comparteix
Són uns pastissets que fan a Mallorca, farcits de brossat i sucre, molt llaminers
Notícia: La cuina i el país de Vicent Marqués
Comparteix
L’escriptor publicarà enguany el volum setè dels deu que contindrà la sèrie de la «Història de la cuina catalana i occitana»

Comparteix

Icona de pantalla completa