És plat del delta de l’Ebre (el Baix Ebre i el Montsià), tot i que poc conegut. Les combinacions, en la cuina, són gairebé il·limitades i només se n’exceptuen aquelles que van contra el sentit comú, que són més aviat poques. La combinació de carxofes i mandonguilles, amb un sofregit previ, fa un guisat saborós i nutritiu, d’aquells que preparen les mestresses per tal d’alimentar com cal la família sense haver de fer despeses extraordinàries.
Carxofes amb mandonguilles
Ingredients (4 racions): 800 g de carxofes, 500 g de magre de porc capolat, 1 ceba, 2 tomaques madures, alls, julivert, pa ratllat, vinagre, oli d’oliva i sal.
Preparació: de primer tallarem el tronxo de les carxofes arran de fruit, en llevarem les fulles exteriors, en tallarem les puntes de la resta i les farem a quarts; així que les anirem pelant i trossejant les deixarem en un bol amb aigua i un rajolí de vinagre perquè no s’ennegrisquen. A continuació pelarem i trinxarem la ceba i tres o quatre alls, ratllarem o picolarem les tomaques (pelades, en el darrer cas) i trinxarem un parell de branquillons de julivert. Seguidament posarem la carn en un altre bol i hi afegirem els alls, el julivert i una tassa de pa ratllat. Ho salarem, ho barrejarem i ho pastarem amb les mans fins que hi haurà una massa ferma i aleshores en farem mandonguilles de la grandària d’una nou. En acabant traurem les carxofes i les deixarem en una escorredora. Llavors posarem un raig d’oli en una cassola d’obra i la deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem la ceba i la sofregirem. La remenarem ara i adés amb la cullera de fusta i, quan serà ben daurada, hi afegirem les tomaques i les sofregirem també. Ho remenarem de tant en tant perquè no s’hi agarre i, en estar tot sofregit, hi afegirem carxofes i mandonguilles i hi posarem aigua (sense arribar a cobrir-ho). Ho salarem, apujarem el foc i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Al cap d’uns trenta minuts, quan tot serà cuit i en restarà una mica de suc, apagarem el foc i ho traurem a taula.
Variants: podem allargar el sofregit amb mig got de vi blanc. Ho podem fer amb magre de porc i vedella, meitat i meitat. Les mandonguilles poden portar un ou cru o un polsim de pebre.
Dialectalismes: carxofes ‘en’ mandonguilles.
[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]