És típica de l’Alt Millars i hi ha costum de fer-ne tot l’any. Les ensalades, generalment, porten les verdures crues, però aquesta es presenta bullida, amanida només amb unes gotes d’oli. Les verdures més corrents són la patata, la ceba i la pastanaga, que cal bullir fins que són tendres, però també pot portar un grapat de bajoques. Deu ser una variant del bullit.
Ensalada hervida
Ingredients (4 racions): 4 patates, 4 pastanagues, 2 cebes, oli d’oliva i sal.
Preparació: de primer pelarem les pastanagues i les farem a rodanxes (més aviat gruixudes). En acabant rentarem les patates i pelarem les cebes. Ho posarem tot en una olla, ho cobrirem amb aigua i ho deixarem al foc. Ho salarem i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Al cap d’uns trenta minuts ho traurem del foc, en llançarem l’aigua i deixarem les verdures en una escorredora. En haver-se refredat pelarem les patates, les farem a rodanxes i les posarem en una plata. Seguidament farem les cebes a tallades i les posarem també en la plata. Finalment posarem la pastanaga per sobre i ho ruixarem amb oli.
Variants: hi ha qui hi afegeix unes bajoques o uns brins de farigola. Uns altres trinxen la ceba, ben menuda, i la posen per sobre.
Dialectalismes: «ensalá» hervida.
[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]