És típica de l’Alt Millars i hi ha costum de fer-ne tot l’any. Les ensalades, generalment, porten les verdures crues, però aquesta es presenta bullida, amanida només amb unes gotes d’oli. Les verdures més corrents són la patata, la ceba i la pastanaga, que cal bullir fins que són tendres, però també pot portar un grapat de bajoques. Deu ser una variant del bullit.

Ensalada hervida

Ingredients (4 racions): 4 patates, 4 pastanagues, 2 cebes, oli d’oliva i sal.

Preparació: de primer pelarem les pastanagues i les farem a rodanxes (més aviat gruixudes). En acabant rentarem les patates i pelarem les cebes. Ho posarem tot en una olla, ho cobrirem amb aigua i ho deixarem al foc. Ho salarem i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Al cap d’uns trenta minuts ho traurem del foc, en llançarem l’aigua i deixarem les verdures en una escorredora. En haver-se refredat pelarem les patates, les farem a rodanxes i les posarem en una plata. Seguidament farem les cebes a tallades i les posarem també en la plata. Finalment posarem la pastanaga per sobre i ho ruixarem amb oli.

Variants: hi ha qui hi afegeix unes bajoques o uns brins de farigola. Uns altres trinxen la ceba, ben menuda, i la posen per sobre.

Dialectalismes: «ensalá» hervida.

[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.]

Més notícies
Notícia: Les escopinyes coents
Comparteix
Al Tarragonès hi ha costum de preparar-les simplement amb uns alls fregits, un bocí de vitet i una cullerada de pebre roig, i són un aperitiu excel·lent
Notícia: Els fideus negres
Comparteix
Són un plat molt agradable, amb un gust de mar molt accentuat
Notícia: La paella de conill
Comparteix
Al sud del país és la paella més coneguda, la que se sol preparar per festes, i ha de portar caragols obligatòriament
Notícia: El braç de gitano de patata
Comparteix
És un plat propi de la Catalunya Vella i pirenaica i de la comarca de la Llitera, i a Menorca també hi ha qui en fa

Comparteix

Icona de pantalla completa