És plat típic de les Garrigues. A Catalunya, pel que fa a aquesta verdura, hi ha costum de fer espinacs amb panses i pinyons, i poca cosa més, però en aquesta comarca han anat més lluny i els preparen amb anxoves confitades, tot adornat amb rodanxes d’ou dur per sobre. És un plat que entra pels ulls i que, a més, resulta molt grat al paladar.

Espinacs amb anxoves i ous durs

Ingredients (4 racions): 1,5 kg d’espinacs, 6 anxoves confitades, 2 ous, alls, pebre, oli d’oliva i sal.

Preparació: de primer posarem els ous a bullir amb aigua i, al cap d’un quart d’hora, els traurem i els deixarem refredar. En acabant llevarem la sal a les anxoves (a raig d’aixeta), els traurem l’espina, l’aleta dorsal i la cua, les farem en dos filets, les deixarem a remull amb aigua, les traurem al cap d’un quart d’hora i les esbocinarem. Seguidament rentarem els espinacs a raig d’aixeta, els posarem en una olla, hi afegirem aigua i els deixarem al foc. En alçar el bull els enfonsarem dins l’aigua (si és que en sobresortien), rebaixarem la flama, ho deixarem bullir a foc suau per espai d’uns cinc minuts, els traurem del foc, en llançarem l’aigua i els deixarem en una escorredora. A continuació pelarem i trinxarem tres o quatre alls. Quan els espinacs s’hauran refredat una mica els trinxarem. Llavors posarem un raig d’oli en una paella de mànec (gran) i la deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem els alls i els sofregirem. Els farem unes remenades amb la cullera de fusta i, en daurar-se lleugerament, hi afegirem els espinacs i els sofregirem també. Ho salpebrarem (compte amb la sal), ho remenarem ara i adés, hi afegirem les anxoves i, en eixugar-se una mica, ho traurem del foc i ho escudellarem. Finalment pelarem els ous, els farem a rodanxes, els posarem per sobre dels espinacs i ho traurem a taula.

Variants: hi podem sofregir uns branquillons de julivert (trinxats). Hi ha qui, en sofregir els espinacs, hi afegeix un raig de vi blanc.

Dialectalismes: ‘aspinacs’ amb anxoves i ous durs.

[Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitança.

Més notícies
Notícia: Les carxofes amb mandonguilles
Comparteix
La combinació, amb un sofregit previ, fa un guisat saborós i nutritiu

Comparteix

Icona de pantalla completa