Diari La Veu del País Valencià
El restaurant Origen de Carcaixent rep la seua primera estrella Michelin

El restaurant Origen, de Carcaixent (la Ribera Alta), ha rebut la seua primera Estrella Michelin en la gala celebrada aquest dimarts a l’Auditori i Centre de Congressos Víctor Villegas de Múrcia. Aquesta distinció arriba com a reconeixement a la proposta de cuina tradicional actualitzada que ofereix Origen, destacant per l’ús de sabors cítrics, arrossos innovadors i la recuperació de condiments i herbes autòctons.

El xef del restaurant, Álex Vidal, ha recollit el guardó emocionat, mostrant solidaritat amb les comarques valencianes afectades per la DANA del 29 d’octubre, que ha provocat fins ara 222 morts i 5 desapareguts. En un gest simbòlic, ha exhibit una samarreta negra amb el missatge: «Renaixerem del fang. Força València». Durant el seu discurs, ha expressat la voluntat d’aquest premi d’aportar esperança en un moment tan complicat.

En un comunicat a les xarxes socials, l’equip d’Origen ha manifestat la seua alegria pel reconeixement: «Emocionats d’anunciar que tenim una Estrella Michelin! Estem molt orgullosos, contents i agraïts per aquest reconeixement. La immensa enhorabona a l’equip per tot el vostre esforç i poder compartir aquest moment junts. A tots els que ens heu acompanyat, visitat i confiat en nosaltres des del nostre inici. Gràcies de tot cor per aquest premi que ens arriba a la Comunitat Valenciana en aquest moment tan delicat. La nostra enhorabona a tots els premiats!»

Solidaritat amb els afectats per la DANA

La solidaritat amb les víctimes de la riuada també ha estat protagonista en la gala. Figures destacades com ara Ricard CamarenaQuique Dacosta i Begoña Rodrigo han impulsat la iniciativa solidària global «Des de València per a València», destinada a recaptar fons per ajudar els afectats per la DANA. Aquesta acció solidària involucra centenars de cuiners de tot el món i culminarà la nit del 13 de desembre amb sopars benèfics simultanis en diversos països.

Els diners recaptats, tant dels sopars com de les contribucions als restaurants participants i a la taula 0, es destinaran íntegrament a ajudar autònoms, comerços i xicotetes empreses de les zones devastades per les inundacions. Aquesta iniciativa pretén donar suport directe i immediat a aquells que han patit greus pèrdues en aquesta catàstrofe.

Xefs de restaurants amb una estrella Michelin | Javi Carrión | EP

Un dinar al restaurant Origen de Carcaixent

[A principis de desembre del 2023, l’escriptor Manel Joan i Arinyó, col·laborador de Diari La Veu, va publicar un article sobre el restaurant Origen que reproduïm a continuació pel seu interés.]

Una de les grans sorts de la meua vida ha estat coincidir durant vint anys amb Tino Olivert a l’institut Llopis Marí, de Cullera. Ell, com a professor de cuina; jo, com a afortunat deglutidor de les seues elaboracions. Tino, precisament, em convidà a dinar al restaurant Origen, de Carcaixent.

Àlex Vidal, el seu responsable, va cursar estudis a l’IES precitat, i després es buscà la vida a Àustria, Mèxic, Anglaterra, el Salvador, Toledo, Catalunya, País Basc i fins i tot a Singapur. A València va treballar al cèlebre Toshi, del carrer del Salvador, establiment que admet només deu comensals cada hora d’àpat. Origen n’acull un màxim de vint-i-cinc. Les taules estan molt separades unes d’altres.

El xef del restaurant Origen, Álex Vidal

Origen no té encara un mes de vida i ja ha rebut ressenyes entusiastes de molt prestigiosos gastrònoms. Jo, pobre de mi, només puc dir que tan bon punt entres al local ja notes que és una altra història. Després tastes els plats –tots molt ben acabats- i t’encerteixes que estàs davant d’un altre nivell de cuina. Sens dubte, Origen no té res a envejar als millors restaurants de Barcelona i de Madrid. (Abans que ningú no arrufe el nas, he de confessar que jo, sempre que he anat a un restaurant de categoria, ha sigut per la meua condició d’escriptor o per alguna altra circumstància, però sempre convidat.)

El menú d’Origen és superharmoniós i, com és aconsellable, va de menys a més. Hi ha uns entrants de capellà, bunyolet de putxero i caldo, després hi ha carxofa, brou de porro amb cruixent, arròs amb remolatxa… Ja no dic res més. D’un plat a un altre els sabors no tenen res a veure. Les postres ja no poden ser més exquisides.

A partir d’uns productes de proximitat i ecològics, fan una cuina tan elaborada que no trobes a faltar uns aliments que a hores d’ara estan pels núvols i que, cas de ser al menú, aquest no costaria menys de 100 euros. A Origen, en canvi, pots menjar i beure molt bé per 50. I el mateix menú d’ací, a València o a Barcelona et costaria més del doble.

Hi ha també un menú vegà, que no he tastat, però dues parelles de la taula del costat m’han assegurat que és extraordinari. I aquesta bona gent no menteix.

Estem davant d’una gastronomia sostenible i d’una cuina molt elaborada. Açò fa que un producte relativament barat esdevinga tan excel·lent com un de caríssim. Parlaré d’un plat per exemple: la cansalada magreta. Cuinada a baixa temperatura com la fan aconsegueixen que tinga un tast superior al del millor rellom. Ací no trobareu caviar ni gamba de Dénia, per dir alguna cosa. Ara, no. Tal vegada més endavant canviaran de tendència.

A Àlex Vidal i el seu equip els agrada cuinar i que els clients ho passen bé menjant. A diferència de molts restaurants que compren fetes la majoria de les coses, ací elaboren fins i tot el pa que serveixen.

Vist des de fora es pot considerar que obrir aquest local a València o fins i tot a Alzira era jugar sobre segur, però els responsables d’Origen han apostat per Carcaixent, valents.

A banda del menjar, els altres productes que trobem al local són també biodegradables –passeu-me el mot. Taules, tovallons, quadres. La vaixella és exclusiva i a fe que no pot ser més atractiva i revolucionària. Si no us ho creieu, aneu-hi i ho comprovareu.

Faig un incís per assenyalar una altra cosa molt interessant d’Origen: el menú tan digne que mengen els seus treballadors. Poca broma.

De la carta de vins cal assenyalar que n’hi ha molts d’ecològics i un gran nombre de valencians. També ginebra i Carmaleta. Fins i tot el refresc de cola és del terreny.

Augure una llarga vida a Origen, prenyada d’èxits. Salut!

Més notícies
Notícia: Per què tarda tant en tornar a funcionar el metro?
Comparteix
Un mes després de la DANA sols funciona el tramvia i fins i tot les línies sense danys es mantenen tancades
Notícia: VÍDEO | Les ajudes de la DANA i Ángel Gaitán
Comparteix
La gestió de les ajudes i el futur de la solidaritat econòmica segons Jordi Vizcaino
Notícia: Zero euros en reparació de camins rurals per l’Ajuntament de València
Comparteix
La regidoria d'Agricultura ha deixat intactes els 750.000 euros d'aquesta partida pressupostària, un exemple de la paràlisi total que pateix
Notícia: DANA | Catarroja, Paiporta i Benetússer denuncien «falta d’organització»
Comparteix
Demanen estar al Cecopi per estar al corrent de les mesures

Comparteix

Icona de pantalla completa