En el país de l’orxata hi ha orxateries famoses, grans i altres no tan conegudes però amb un creixement empresarial notable. En aquest cas, seguim al sud del País Valencià. Més concretament al Campello (l’Alacantí). Un municipi que a l’estiu és plena però més que de turistes de nova generació, d’un turisme familiar i de segona residència. Pels carrers de la localitat on desemboca el Montnegre, es poden escoltar el castellà, el valencià i el francés.
En el cas de l’orxateria de hui, segurament destaca més pels seus gelats de fabricació pròpia. Potser les seues botigues a Alacant són més conegudes, però l’orxateria-gelateria El Xixonenc té una sucursal ben especial. A la platja, al passeig marítim de Campello, trobem aquest mateix Xixonenc, però amb un esperit més estiuenc.
Els orígens
Gelats «El Xixonenc» va començar el seu recorregut a Alacant el 1964, després que la família Sirvent (com no podia ser d’una altra manera) es dedicara a aquest negoci des de 1930, aprofitant el temps lliure fora de la temporada de treballs al camp i a les fàbriques de torró. Antonio Sirvent i Concha Miquel, després de casar-se i instal·lar-se a Alacant, van decidir reprendre aquesta tradició xixonenca de fabricar gelat i torró. El negoci va començar en un xicotet local al barri de Carolines, i amb el temps, gràcies a la venda ambulant i la popularitat creixent, van ampliar-se fins a quatre punts de venda. Actualment, destaquen per la seua elaboració artesanal, utilitzant productes naturals i ecològics, sempre enfocats en la qualitat i en la salut i el plaer dels seus clients, segons diuen al seu web.
L’experiència
L’experiència de prendre una bona orxata no és la mateixa en un carrer qualsevol d’un edifici de barri que fer-ho davant de la mar, amb la brisa marina. No és ni més, ni menys, però l’experiència és diferent. El local té un aspecte modern, quasi com de franquícia. Hi ha moltes dones treballant, servint gelats i orxates. Ofereixen gelats ecològics i altres propostes no tan conegudes. Quasi tota la retolació exterior és en valencià i, amb un roig cridaner, atrau l’atenció des de fora. Tenen opcions sense sucre, i també un sofà per poder tombar-se. És el concepte de comoditat, quasi com un Starbucks valencià, portat al món de l’orxata. Per aquesta raó, val la pena experimentar també les sensacions més comercials. Això sí, està tot més net que un quiròfan.
El producte

El producte és una orxata mixta, ben freda, amb la traçabilitat esperada i una dolçor relativa. Els fartons són de bossa, de tipus polo. Però el fet que estiguen acabats d’obrir s’agraeix. En comparació amb aquells que, tot i ser de forn, fa dies que estan a l’aparador, més durs que una rajola. És a dir, millor fresc, suau i industrial que dur, sec i artesanal. La calor de la nit estiuenca convida a mullar poc el fartó i aprofitar la frescor de l’orxata. Per poc més de tres euros, pots gaudir d’una experiència refrescant a la vora de la mar, en un sofà, en una tòrrida nit d’estiu. Aquí, a diferència d’altres llocs, no hi ha ni turistes ni cues. Hi ha tranquil·litat i un bon ambient.

El servei
El servei és a la barra, és cert, però no cal fer les llargues cues que es formen en altres locals de la zona, més famosos pel gelat artesanal, i que converteixen una orxata de fabricació pròpia com aquesta en una oportunitat per perdre temps en una cua. Ràpid en la comanda i preparació, però lent en prendre i gaudir.
Si vols mar, tranquil·litat, i no patir cues un dissabte a la nit quan el passeig de Campello està més saturat que mai, et recomanem El Xixonenc. Efectivitat, confort i qualitat en una orxata de fabricació pròpia amb denominació d’origen valenciana, amb opció sense sucre i fartó acabat d’obrir. És com una orxata de menjar ràpid, però d’experiència tranquil·la.