Són unes pebreres farcides amb tords, prèviament sofregits, i després cal enfornar-ho tot. El plat és senzill, es pot preparar en un moment (si no comptem que hem d’esplomar els ocells) però el resultat és magnífic i tothom en restarà content. En la cuina de casa nostra són conegudes les guatlles amb pebrots, que es preparen per alguns llocs de Catalunya, però aquests tords són típics de la Plana Baixa, tot i que hem de dir que no són gaire coneguts.
Tords amb pebreres
Ingredients (4 racions): 8 tords, 8 pebreres vermelles (han de tenir una forma regular, per tal de poder-les farcir), oli d’oliva i sal.
Preparació: d’entrada esplomarem els ocells, el tallarem el bec, les potes i les puntes de les ales, els soflamarem i els esmocarem. En acabant traurem el peduncle a les pebreres (els farem un forat ample per tal que hi puguem ficar en acabant els ocells). Seguidament posarem un bon raig d’oli en una paella de mànec i la deixarem al foc. Salarem els ocells i, quan l’oli serà calent, els hi posarem (els que hi cabran, sense amuntegar-los) i els fregirem. Els remenarem ara i adés amb la cullera de fusta, els tombarem perquè es facen per tots costats i, en daurar-se lleugerament, els traurem i els posarem en un plat. Tot seguit en posarem una altra tongada en la paella i farem el mateix, i així fins que s’acabaran. Llavors salarem les pebreres per dins i les farcirem amb els ocells. A continuació traurem les llavors dels peduncles, en taparem les pebreres, en subjectarem els peduncles amb un parell de furgadents, les posarem en una plata que puga anar al forn (si les podem posar de peu no caldrà el furgadents) i ho enfornarem, a 200º. Al cap d’uns trenta minuts ho traurem i ho portarem a taula.
Variants: ho podem sofregir una cabeça d’alls (esgranats, amb un tall al llom). Hi ha qui afegeix a les pebreres uns brins de farigola. Podem salpebrar els ocells i les pebreres.
Altres denominacions: tords amb pimentons, grives amb pebreres, grives amb pimentons.
Dialectalismes
Grives amb pebreres: grives ‘en’ pebreres.
Grives amb pimentons: grives ‘en’ pimentons.
Tords amb pebreres: ‘torts en’ pebreres.
Tords amb pimentons: ‘torts en’ pimentons.
Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.