Uns 900.000 quilos de raïm moscatell són els que s’esperen veremar enguany a Teulada (la Marina Alta), segons l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), després d’un 2024 “nul” per una sequera “històrica”. En concret, és una producció del 60% respecte a una collita “normal”, és a dir, d’1,5 milions de quilos, segons ha detallat aquest divendres l’entitat.
En aquest sentit, ha assenyalat que el 2024 serà recordat com un exercici “crític” per a aquest cultiu a causa de la “persistent absència de pluges a la zona”. Així mateix, ha indicat que va fer una visita a les finques de vinya al maig del passat any per a comprovar “el panorama desolador que estaven travessant” les finques, “que finalment desembocaria en una reducció de més del 90% de la collita, posant en risc la continuïtat del cultiu”.
“Afortunadament, la pluviometria d’aquest hivern ha donat un respir a un panorama desolador que podria haver espentat als agricultors a l’abandó definitiu”, ha apuntat Asaja, que també valora “el gran esforç dut a terme pels agricultors” i l’Ajuntament.
La calor “ha accelerat” la maduració
L’organització explica que les onades de calor d’aquestes últimes setmanes “han accelerat” la maduració del raïm, provocant una “maduració obligada”, que l’ha fet lleugerament més rogenc.
I ha afegit que “les finques més pròximes a la mar” han sigut “menys perjudicades per aquest clima extrem, en beneficiar-se de la brisa”. Malgrat això, veu la campanya amb “optimisme” i assenyala que “les temperatures de les pròximes setmanes permetran finalitzar la verema en bones condicions”.
Asaja ha indicat que el raïm moscatell de Teulada pertany a la varietat moscatell d’Alexandria, “una de les més antigues de la Mediterrània”. No obstant això, les característiques de Teulada, per la proximitat a la mar, un clima moderadament càlid, la badia de Moraira i l’influx del vent de llebeig, fan que siga “un lloc únic on el moscatell en fresc pot expressar-se en la seua màxima esplendor, tant en color com en sabor”.
“Aquest raïm daurat de grans grossos i dolços gaudeix d’una bona acceptació i renom als mercats de proveïments de Barcelona, Bilbao, Madrid i Saragossa, entre altres. Així mateix, Asaja recorda que es tracta d’un cultiu de secà emblemàtic per la seua història, valor cultural i ambiental, i per la seua rendibilitat”, ha conclòs l’entitat agrària.






