Vicente Flors, “un dels pares de la recuperació de la viticultura a les comarques del nord del País Valencià i defensor d’un model de producció basat en la tradició i el treball artesanal”, rebrà un homenatge a Alacant Gastronòmica.
L’actual responsable de Bodega Flors, situada al municipi de les Useres (l’Alcalatén), serà nomenat Vinater Mediterrani 2025 “per la seua tasca en la recuperació de la tradició familiar vinculada a la producció del vi i pels seus esforços en la recuperació de varietats autòctones de les comarques de l’interior”.
L’homenatge tindrà lloc a Alacant Gastronòmica en l’acte titulat: ‘Una trajectòria de territori i paisatge de les Useres. Tradició i evolució’, presentat pel “prestigiós” sommelier Nacho Coterón.
Els impulsors del reconeixement consideren que el vinater de l’Alcalatén és “part de la cultura del vi i de la protecció del paisatge rural de les comarques de l’interior”, i afegeixen que “ha defensat” que la Indicació Geogràfica Protegida Vins de Castelló “es convertisca, com més prompte millor, en una Denominació d’Origen“.
Recuperació de varietats
Al llarg del seu recorregut vital, Flors “ha avançat en la consolidació i penetració en el mercat dels vins castellonencs de tirada curta i embotellat limitat”, així com en “la recuperació de varietats“, com l’ull de llebre, la garnatxa, el monestrell i l’embolicaire, quasi desaparegudes a conseqüència de la plaga de fil·loxera, i després de la crisi econòmica de la dècada dels 70 i 80 del segle passat.
En aquest context, la fira ofereix al públic entre el 3 i el 6 d’octubre “una gran oferta vinculada al món del vi”, amb espais “exclusius” com el Túnel del Vi, la Sala de Tast Prestigi i Tast Origen i la Plaça del Vi. En aquesta edició, Alacant Gastronòmica presentarà vins del país convidat, Bolívia, que produeix caldos d’altura, procedents de vinyes cultivades a més de 2.000 metres sobre el nivell de la mar.
El celler convidat, Campos de Solana, mostrarà al públic “la qualitat de les seues produccions gràcies a una tècnica avançada i a les condicions de la vall de Tarija”, que ofereix altes temperatures durant el dia i descensos bruscos a boca de nit, la qual cosa genera “un procés de maduració del fruit molt característic”.
“Els millors vins de la Mediterrània”
En col·laboració amb l’Associació de Sommeliers de la Província d’Alacant (APSA), Alacant Gastronòmica es convertirà en l’escenari on “els millors vins dels diferents territoris es presentaran per a aconseguir el títol de Millor Vi de la Mediterrània” en aquesta cinquena edició.
Aquest certamen compta amb personalitats “de prestigi” que formen el jurat. La gala de premis i el resultat final se celebrarà setmanes després, fruit de la deliberació. A més, enguany s’entregaran les medalles als premiats del 2024, ja que la gala es va haver de posposar a conseqüència de la dana que el 29 d’octubre del 2024 va afectar diverses comarques del País Valencià.






