L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha declarat el regadiu històric de l’Horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM).
Aquest reconeixement atén la riquesa de la producció agrícola i les seues estructures hidràuliques tradicionals, conjuntament amb els valors mediambientals, la referència paisatgística integrada per camps de cultiu i canals d’aigua amb la importància de l’Albufera en l’enclavament, o el mestissatge particular entre els vincles rurals i urbans que el fa únic, segons han expressat des de la Generalitat a través d’un comunicat.
Precisament, la consellera d’Agricultura i presidenta del Consell de l’Horta de València, Isaura Navarro (Compromís), ha arreplegat aquest dilluns a la seu de la FAO, ubicada a Roma, el certificat acreditatiu com a SIPAM, un distintiu que li va ser atorgat al 2019 però que no havia sigut entregat fins ara, a la cerimònia del 2023, com a conseqüència de les circumstàncies derivades de la pandèmia de la COVID-19.
A la cerimònia també han estat presents el regidor d’Agricultura, Alejandro Ramón; el gerent del Consell de l’Horta, Miquel Jordà; i representants del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) i del Tribunal de les Aigües de València.
«L’Horta de València contempla una idiosincràsia d’agrobiodiversitat extraordinària que la fa única, amb un sistema de gestió de l’aigua i estructures de regadiu tradicionals d’arrels i herència àrab», han destacat des de la Generalitat.
L’entorn també contempla un ecosistema divers amb platges, dunes, boscos, aiguamolls i arrossars que acullen una gran biodiversitat de planes, aus i peixos, moltes espècies de les quals són autòctones, endèmiques i compten amb un alt grau de protecció i conservació.
La xarxa de reg que s’estén per l’àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i de desenes de municipis del voltant, la integració al Parc Natural de l’Albufera, la implicació de la pesca artesanal, la seguretat alimentària, la producció de proximitat i el patrimoni paisatgístic són alguns dels requisits que la FAO ha valorat positivament.
En la cerimònia també han sigut distingides les Oliveres Mil·lenàries Territori Sènia com a SIPAM, un territori conformat per municipis valencians, catalans i aragonesos.