La quarta edició de la Fira de l’esmorzar i el cremaet de Xeraco (la Safor), Fiescrem, ha obert les portes aquest dimecres i es podrà visitar fins diumenge vinent a la platja d’aquest municipi. La programació inclou música en directe, gran varietat d’esmorzars, mercat i demostracions gastronòmiques per als paladars més exigents. I també el concurs de cremaets, que s’ha celebrat aquest matí i que ha premiat en la categoria tradicional el bar El Palleter de Benissa (la Marina Alta) i en la categoria creativa, el restaurant Los Abetos de Torrent (l’Horta Sud)

Aquesta iniciativa, que pretén desestacionalitzar l’activitat turística a la localitat, aposta fermament per valorar les tradicions i la identitat cultural a través de l’esmorzar, convertit en un veritable emblema de la gastronomia valenciana. Per això, el certamen coincideix amb una data clau en l’inici de la temporada turística estival, el pont de maig, han assenyalat els organitzadors.

A més, enguany el Fiescrem presenta “Esmozart”, una nova proposta que fusiona gastronomia i art, reforçant l’aposta de Xeraco per la cultura artística. Durant l’esdeveniment, i també al llarg de l’any, es duran a terme activitats artístiques que se sumen a altres ja consolidades com ara els concursos de pintura o el festival de grafiti Keep It Written, que han convertit al municipi en un referent per als amants de l’art urbà.
En la inauguració de Fiescrem, hi han participat la vicepresidenta de la Diputació, Natàlia Enguix; el diputat de Turisme, Pedro Cuesta, i el diputat de Desenvolupament Rural i alcalde de Xeraco, Avelino Mascarell.
Enguix ha destacat que aquesta fira “reivindica un moment del dia molt benvolgut pels valencians”, alhora que ha agraït “el paper que juga l’hostaleria i els bars en la vida dels nostres pobles, funcionant com un recurs de socialització per als seus habitants
El suport de la Diputació a la promoció de l’esmorzar s’ha complementat durant l’últim any amb la promoció del llibre La Cultura de l’Esmorzar, de Paco Alonso, editat per Bromera, associat a l’èxit dels premis Cacaus d’Or.
La corporació potencia aquesta iniciativa dins del seu programa d’Impuls al Turisme Gastronòmic, un dels eixos estratègics engegats des de la institució per a secundar i promocionar totes les iniciatives que en matèria gastronòmica contribuïsquen al posicionament turístic de la demarcació. L’aposta pel turisme gastronòmic s’ha reforçat enguany, tal com va anunciar el president de la Diputació, Vicent Mompó, en la passada edició de Fitur.