La Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana torna a organitzar aquesta primavera «Rebosta», el mercat de productes de proximitat i agroecològics de les comarques del nord del País Valencià. La iniciativa de caràcter social, que vol fomentar un consum local i conscient, està impulsada pel Vicerectorat d’Infraestructures i Sostenibilitat i el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, a través de l’Oficina de Prevenció i Gestió Mediambiental i amb Terrenae com a dinamitzadora i gestora de l’espai.
Enguany, Rebosta activa fins al juny quatre mercats, cadascun dels quals reunirà entre 8 i 10 expositors als porxos de l’Àgora per a acostar a la comunitat universitària i veïns de Castelló de la Plana verdures, hortalisses, formatges i altres aliments de temporada o transformats.
Dimarts vinent, 16 d’abril, els protagonistes seran els arbres fruiters: Pau Agost de Connecta Natura dedicarà un taller per a explicar les varietats tradicionals d’aquestes comarques, com funcionen els empelts i què s’ha de fer per a replicar-los per a un autoconsum a casa. Els tallers, activitats i tasts són d’accés lliure en horari d’11 a 12 hores.

El 30 d’abril es dedicarà una jornada a la Trilogia Mediterrània: l’oli, el vi i el cereal. Aquest mercat, a més de les parades habituals, aplegarà totes les marques de les comarques del nord del País Valencià d’Oli d’Oliva Verge Extra i de vi que vulguen participar-hi, en una mateixa taula de tast. Amb aquesta iniciativa es crearà una fotografia actual de la diversitat i riquesa de tots dos productes.
Posteriorment, el 14 de maig, es destinarà a la degustació de formatges de pastor com a aposta a la ramaderia d’extensiu. Com a fermall, l’11 de juny, de cara a l’estiu i amb la plenitud de l’horta, serà el torn d’aprendre a conservar vegetals. Miguel Ejarque mostrarà com en Voga Taverna utilitzen els excedents hortícoles per a donar-li vida als sandvitxos amb tocs adobats i fermentats.

Per a més informació sobre Rebosta i les seues activitats, es pot visitar el lloc web oficial de la Universitat Jaume I.
En els mesos anteriors, hi ha hagut quatre jornades temàtiques més: Dolços tradicionals amb la trenca com a protagonista, el dolç més antic, més que el mateix tortell de Reis; la DO Benicarló de Carxofa, amb representants de l’entitat i també de Benihort, cooperativa que la conrea i comercialitza; la taronja, cítric destacat de la zona, coneguda pel seu sabor dolç i sucós, i un qui és qui de les varietats tradicionals d’estiu amb tres nivells de dificultat, a càrrec de CERAI i l’ONGD Pankara.