Un «fatberg» és una massa sòlida composta per una barreja de materials que no haurien de ser llençats per les aigüeres o vàters, i que combinats, s’endureixen, creant una obstrucció al sistema de clavegueram. Els «fatbergs» poden arribar a ser extremadament grans, causant greus problemes de drenatge i fins i tot inundacions.
Com es forma un «fatberg»?
- Greixos, olis i lípids: Un dels principals components dels «fatbergs» són els greixos i olis que es llencen a l’aigüera després de cuinar. Aquests materials se solidifiquen a mesura que es refreden, adherint-se a les parets de les canonades.
- Tovallons humits i productes higiènics: Malgrat que molts d’aquests productes es comercialitzen com a biodegradables o desintegrables, sovint no es descomponen prou ràpidament per evitar obstruccions. Quan es llencen pel vàter, es combinen amb els greixos i olis, creant una massa sòlida.
- Altres residus: Restes d’aliments, cabells, productes de neteja i altres objectes que poden enganxar-se a la massa ja existent, fent-la més gran i compacta.
- Condicions favorables: Les canonades de clavegueram ofereixen un ambient fred i humit, perfecte per a la solidificació dels greixos i la consolidació dels residus. A mesura que la massa creix, atrapa més residus, accelerant el seu creixement.
Els «fatbergs» poden tenir diverses conseqüències negatives per als sistemes de clavegueram i per a la comunitat:
- Obstruccions del clavegueram: Els «fatbergs» poden bloquejar completament les canonades, impedint el flux normal de les aigües residuals. Això pot causar inundacions, especialment durant períodes de pluges intenses.
- Danys a les infraestructures: La pressió exercida per un «fatberg» pot danyar les canonades, requerint reparacions costoses.
- Problemes mediambientals: Les obstruccions poden provocar vessaments d’aigües residuals no tractades en el medi ambient, contaminant rius i altres cossos d’aigua.
- Costos elevats: Eliminar un «fatberg» és una operació costosa i laboriosa que sovint requereix equips especialitzats i treballadors entrenats. Aquestes despeses solen ser assumides per les companyies d’aigua i clavegueram, i en última instància, pels consumidors.
Per prevenir la seua formació, és important adoptar pràctiques responsables amb els residus domèstics, com no llençar cap material per l’aigüera o el vàter, fer servir filtres en els desguassos per atrapar les restes de menjar i llençar-les a les escombraries o al compost i sobretot, educar i conscienciar la comunitat sobre els perills dels «fatbergs» i promoure pràctiques adequades per eliminar els residus.