Un «fatberg» és una massa sòlida composta per una barreja de materials que no haurien de ser llençats per les aigüeres o vàters, i que combinats, s’endureixen, creant una obstrucció al sistema de clavegueram. Els «fatbergs» poden arribar a ser extremadament grans, causant greus problemes de drenatge i fins i tot inundacions.

Com es forma un «fatberg»?

  1. Greixos, olis i lípids: Un dels principals components dels «fatbergs» són els greixos i olis que es llencen a l’aigüera després de cuinar. Aquests materials se solidifiquen a mesura que es refreden, adherint-se a les parets de les canonades.
  2. Tovallons humits i productes higiènics: Malgrat que molts d’aquests productes es comercialitzen com a biodegradables o desintegrables, sovint no es descomponen prou ràpidament per evitar obstruccions. Quan es llencen pel vàter, es combinen amb els greixos i olis, creant una massa sòlida.
  3. Altres residus: Restes d’aliments, cabells, productes de neteja i altres objectes que poden enganxar-se a la massa ja existent, fent-la més gran i compacta.
  4. Condicions favorables: Les canonades de clavegueram ofereixen un ambient fred i humit, perfecte per a la solidificació dels greixos i la consolidació dels residus. A mesura que la massa creix, atrapa més residus, accelerant el seu creixement.

Els «fatbergs» poden tenir diverses conseqüències negatives per als sistemes de clavegueram i per a la comunitat:

  • Obstruccions del clavegueram: Els «fatbergs» poden bloquejar completament les canonades, impedint el flux normal de les aigües residuals. Això pot causar inundacions, especialment durant períodes de pluges intenses.
  • Danys a les infraestructures: La pressió exercida per un «fatberg» pot danyar les canonades, requerint reparacions costoses.
  • Problemes mediambientals: Les obstruccions poden provocar vessaments d’aigües residuals no tractades en el medi ambient, contaminant rius i altres cossos d’aigua.
  • Costos elevats: Eliminar un «fatberg» és una operació costosa i laboriosa que sovint requereix equips especialitzats i treballadors entrenats. Aquestes despeses solen ser assumides per les companyies d’aigua i clavegueram, i en última instància, pels consumidors.

Per prevenir la seua formació, és important adoptar pràctiques responsables amb els residus domèstics, com no llençar cap material per l’aigüera o el vàter, fer servir filtres en els desguassos per atrapar les restes de menjar i llençar-les a les escombraries o al compost i sobretot, educar i conscienciar la comunitat sobre els perills dels «fatbergs» i promoure pràctiques adequades per eliminar els residus.

Més notícies
Notícia: Xavi Castillo: «Sentir “El novio de la muerte” en la Fira de Juliol m’ha colpit» [Vídeo]
Comparteix
L'actor i humorista repassa l'actualitat en un altre lliurament d’«El veriue-ho de La Veu»
Notícia: Pòdcast | Tonet IV: «Use el valencià a les xarxes perquè és el que m’ix»
Comparteix
El campió de Raspall suma 5 campionats i ja és el segon amb més trofeus individuals de la història
Notícia: L’Ajuntament de Simat censura una placa del 33é Aplec Excursionista
Comparteix
L'oposició ho ha qualificat de «deplorable i estúpida»
Notícia: Connecten la Via Verda d’Ojos Negros i la Via Xurra
Comparteix
En total, l'itinerari té uns 200 quilòmetres

Comparteix

Icona de pantalla completa