Diari La Veu del País Valencià
La Universitat de València investigarà el frau alimentari en derivats de la garrofa

La Universitat de València ha signat un conveni amb l’empresa G.A. Torres per a la investigació de gomes estabilitzants en el camp de l’adulteració alimentària, a més de per al desenvolupament de mètodes de detecció. Aquest estudi es portaran a terme al laboratori de Biologia Molecular del Jardí Botànic de la UV sota la direcció del catedràtic de botànica Josep A. Rosselló, de dilatada experiència en l’àmbit del peritatge biològic i de la botànica forense.

Segons ja explicat la institució acadèmica, «la garrofa és un fruit de moda del qual s’extrauen nombrosos productes derivats com ara xarops, licors, cerveses o farines, però l’ús del garrofí és, amb diferència, el més estés i valorat a la indústria alimentària». De fet, ha continuat, «podem dir que cada dia ingerim goma garrofí, la farina resultant de la trituració de les llavors de la garrofa, altrament anomenada estabilitzant natural E-410».

Per això, ha assenyalat, «d’entre la resta d’estabilitzants alimentaris, la goma garrofí és la que més popularitat i millors propietats posseeix i la més versàtil, la qual cosa es veu reflectida en el seu cost, que és més elevat que el d’altres gomes». Pel que fa a aquestes últimes, «que també s’utilitzen en alimentació, tot i que els seus components estan relacionats químicament amb els de la goma garrofí i són difícils de diferenciar, no tenen les mateixes propietats pel que fa al seu ús alimentari i poden afectar a les propietats finals del producte», ha apuntat.

En aquest sentit, la UV ha alertat que «el frau alimentari és un tema molt actual, i afecta un gran nombre d’aliments, especialment aquells ben valorats al mercat, i periòdicament apareixen notícies relacionades amb l’adulteració alimentària». Així, «un estudi d’enguany de la Comissió Europea sobre l’autenticitat d’espècies ha advertit que quasi el 50% de l’orenga que es ven a Europa estaria adulterada, fins i tot s’ha detectat adulteració en el comí, la cúrcuma o el safrà». I «recentment, ha saltat també a la premsa un avís sobre frau en l’oli d’oliva», ha afegit.

En aquest projecte de col·laboració públic privada, l’equip del Dr. Josep A. Rosselló treballarà conjuntament amb el personal de G.A. Torres per a detectar espècies adulterants de la goma garrofí desconegudes fins hui dia i elaborar nous mètodes per a la seua detecció.

G.A. Torres treballa des de fa més de 50 anys amb garrofes i els seus derivats i compta amb diferents llocs de producció a València. Començaren ocupant-se de la goma garrofí per a animals als anys 90 i en l’actualitat són una de les empreses més importants en la fabricació d’aquest estabilitzant alimentari per al consum humà.

Comparteix

Icona de pantalla completa