La Unió Llauradora ha publicat un comunicat denunciant que el sistema europeu d’alertes en aliments ha detectat en el tancament de l’any 902 rebuigs de productes hortofrutícoles de tercers països a la Unió Europea. La xifra ha augmentat respecte a l’any passat i, segons el sindicat, «reflecteix la gravetat de l’assumpte en un context de reducció dels productes fitosanitaris a la UE».
Davant la magnitud de les dades, La Unió proposa incrementar al 50% el control en fruites i hortalisses dels països amb major nombre d’intercepcions, i cita en aquest sentit Turquia i Egipte. I perquè aquests controls siguen efectius, l’organització que defensa el sector primari reclama ampliar les mesures de control els 12 mesos de l’any. Si durant aquests mesos s’observa un increment de les alertes en algun producte, La Unió planteja desactivar les importacions d’aquests països i dels productes agrícoles amb restes de pesticides no autoritzats per la UE.
Creixement
El creixement dels productes rebutjats, segons denuncien des de La Unió, «es produeix sense que existisquen mecanismes de reciprocitat en els estàndards de producció entre els productes importats i els europeus, sense l’adopció de clàusules espill i sense cap mena de compromís de reducció de matèries actives en tercers països com es duu a terme a la UE».

Carles Peris, secretari general del sindicat, considera que «no s’avança res en la reciprocitat» perquè «les clàusules espill es queden sempre en un mer anunci i mai són una realitat, per la qual cosa les autoritats comunitàries s’haurien de plantejar la política de reducció de matèries actives si no són capaces d’avançar en aquests altres aspectes».
Per això, Peris demana que les autoritats «no facen per més temps els ulls grossos davant aquesta situació» i que es garantisca que els productes agrícoles importats a la disposició dels consumidors tinguen els mateixos estàndards de producció «que els que se’ns exigeix als llauradors europeus». «No pot ser que els tercers països tinguen tots els avantatges del món a l’hora d’entrar amb els seus productes en els mercats europeus mentre ací nosaltres fem esforços en la reducció de l’ús de pesticides que ens han provocat més dificultats per a controlar les plagues i majors costos productius que hem d’assumir», conclou.