Diari La Veu del País Valencià
La superfície d’all tendre al País Valencià descendeix un 23%

La superfície de cultiu de l’all tendre al País Valencià ha descendit els últims anys més d’un 23% a les zones productores degut, sobretot, a la falta d’adaptació de les varietats plantades i a les dificultats de comercialització d’un producte «molt estimat» pels consumidors i la restauració, tradicional i de proximitat.

Així ho ha informat La Unió Llauradora, que explica a través d’un comunicat que les últimes dades de 2023 indiquen que existeixen 259 hectàrees cultivades al País Valencià quan fa poc més de cinc anys n’hi havia 335. La major part de la superfície actual es concentra a les comarques de la Costera i de la Canal de Navarrés, especialment a la localitat de Xàtiva, on encara hi ha 160 hectàrees de cultiu, xifra que ha augmentat en relació amb els anys anteriors.

Alls tendres / La Unió Llauradora

Els productors, expliquen des del sindicat agrari, «fins fa ben poc» cultivaven la varietat autòctona Camallarga, però el canvi climàtic «li ha passat factura», ja que provocava que els últims anys els alls es ressecaren, tingueren un calibre inferior a l’habitual i que a les fulles s’observaren taques i un color groguenc a causa de la calor i la proliferació de fongs. Ara, els productors han optat per una varietat procedent de Castella la Manxa que estan començant a testar «per a veure si canvien els resultats», encara que ja han detectat que es conserva bé en la venda de proximitat, «però no resulta molt útil si s’ha d’enviar en trajectes llargs».

Problemes

Des de l’entitat indiquen que els productors d’all tendre sumen ja la quarta campanya consecutiva amb problemes, «que s’agreuja amb l’apujada dels costos de producció, els danys que provoquen també la fauna salvatge com els senglars i les dificultats de comercialització d’un producte perible i molt artesanal».

Truita d’alls tendres / La Unió Llauradora

Carles Peris, secretari general de La Unió Llauradora, ha visitat una plantació d’all tendre a Xàtiva i un bar per a degustar una truita amb aquest producte, i destaca «el treball tan artesanal i professional que requereix el seu cultiu, un producte de proximitat que cal posar en valor». Per això, Peris anima als consumidors valencians a comprar productes com l’all tendre valencià. L’entitat agrícola sol·licitarà, a més, a la Conselleria d’Agricultura que investigue varietats adequades per a l’all tendre amb la finalitat que «no desaparega del mapa de cultius» del País Valencià.

Més notícies

Comparteix

Icona de pantalla completa