Diari La Veu del País Valencià
La Comissió Europea estudiarà si etiqueta el vi com a producte cancerigen

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

El vi i altres begudes alcohòliques podrien ser etiquetades com a productes cancerígens. És el que estudia la Comissió Europea tot just quan el Parlament Europeu votarà aquest dimecres dia 16 un informe no vinculant que aposta per afegir aquest «advertiment sanitari» en les begudes. Tot i que aquesta etiqueta seria només una recomanació, el sector vinícola es mostra inquiet i contrariat davant aquesta possibilitat. Alguns protagonistes d’aquest sector econòmic com ara Pau Roca, director general de l’Organització Internacional del Vi, van criticar que aquesta proposta no estaria basada en dades científiques.

La Comissió Europea és l’únic organisme competent per prendre aquesta decisió i fins ara no s’ha posicionat. L’estudiarà, això sí, amb els actors implicats, tant amb el sector vinícola com amb les autoritats sanitàries. No es preveu que la institució continental prenga una decisió abans de l’any que ve, i aquesta hauria de ser validada a posteriori tant pel Parlament Europeu com pels governs estatals.

Segons l’informe no vinculant que es votarà a l’eurocambra, l’etanol de les begudes alcohòliques està classificat com a cancerigen. Això diu l’esmentat document basant-se en els arguments del Centre Internacional d’Investigació sobre el Càncer. Concretament, aquest organisme afirma que «a Europa es calcula que el 10% de tots els casos de càncer en homes i el 3% en dones tenen relació amb l’alcohol». L’informe, cal dir, no distingeix entre begudes alcohòliques, no les diferencia per graduació ni es refereix, tampoc, a cap beguda en concret, sinó a totes les begudes alcohòliques en el seu conjunt.

Dimecres es votarà l’informe al Parlament Europeu i de moment, les institucions europees no es mostren massa favorables a equiparar el vi amb el tabac, tot i que el debat de l’etiquetatge està sobre la taula i el sector econòmic n’està atent. El País Valencià és el quart territori de l’Estat que més vi produeix, només superat per Castella la Manxa, Extremadura i Catalunya.

Comparteix

Icona de pantalla completa