El sector de l’hostaleria i l’oci valencià fa front a les onades de calor, com la que aquests dies ens afecta, amb «mesures correctores i de protecció», com ara l’ús de tendals, ombrel·les o microaspersors a les terrasses, amb el propòsit d’adaptar-se a una nova realitat climàtica.
«En una terrassa ara no s’asseu ningú a dinar», ha reconegut el portaveu de la Coordinadora d’Oci i Hostaleria (CEOH) del País Valencià, Vicente Pizcueta, en declaracions a Europa Press. Així mateix, ha remarcat que l’impacte del canvi climàtic en els hàbits vacacionals és «segur» i fins i tot «molt més gran» hui dia.
D’aquesta manera, ha apuntat que, malgrat que per al turisme estatal la decisió de triar el lloc de vacances no està vinculada «en aquests moments» al canvi climàtic, sí que és una situació «recurrent». Tot i això, ha reconegut que en l’actualitat es percep que els moments de calor afecten més que fa «uns 20 anys».
Per a fer front a aquest context climàtic, Pizcueta ha subratllat que l’hostaleria ha hagut de fer una inversió «clau» amb la finalitat de protegir-se davant la nova realitat. «Abans podien haver-hi terrasses sense ombrel·les, però ara mateix no es pot contemplar muntar una terrassa sense aquestes», ha concretat.
També ha apuntat a la presència de l’aire condicionat en «tots els locals». «Difícilment es pot imaginar algun que no tinga aquesta instal·lació», ha afegit.
Fluxos de consum
En aquest sentit, el portaveu de la CEOH ha assegurat que a conseqüència de la calor persistent també s’han produït «fluxos de consum cap a l’interior dels establiments» enfront de les terrasses, que «van guanyar protagonisme amb la pandèmia de la COVID».
«En dies com hui el consum es desplaça a l’hora de dinar a l’interior dels locals, i fins i tot els sopars són més importants que els dinars. La gent ix al carrer al capvespre, perquè la calor amb la platja i la brisa de mar és més agradable».
Personal
El personal de l’hostaleria és un altre dels aspectes que ha hagut d’adaptar-se a la nova realitat climàtica, ha apuntat Pizcueta, que ha explicat que a l’estiu un establiment, per exemple, «no pot tindre tres persones a l’hora de dinar permanentment a la terrassa», com sí que és possible en altres èpoques de l’any.
La cuina és el «principal problema» sobre aquesta qüestió, per les altes temperatures que es concentren. Per a fer front a tot això, aposta com a solució per optar per torns rotatoris per al personal.
No obstant això, Pizcueta ha ressaltat que el sector de l’hostaleria i l’oci al País Valencià està «molt acostumat» a les situacions de calor i a l’«impacte directe» pel clima propi. «La calor insofrible d’aquests dies ja la coneixem», ha subratllat i ha apuntat a un impacte «a mitjà i llarg termini» per al sector.
Finalment, ha assenyalat també a la incidència en l’oferta gastronòmica -«evidentment n’hi ha»- quant als menús i les receptes, més propícia ara al protagonisme d’ensalades i gaspatxos, uns plats més frescos per a l’època de l’any.