Diari La Veu del País Valencià
El Xúquer, en sequera extraordinària

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha declarat la situació excepcional per sequera extraordinària degut a l’absència continuada de precipitacions en bona part de la conca del riu.

Segons les dades, aquest any hidrològic 2023-2024 està sent el més sec dels últims 33 anys, amb 115 mm de precipitació mitjana acumulada quan la mitjana de la sèrie històrica en marca 216.

La manca de pluges s’ha traduït en la reducció de les aportacions als rius, en un descens dels recursos subterranis i en la minva en la capacitat d’emmagatzematge als embassaments.

La declaració serveix per a anticipar possibles problemes que es podrien generar en sistemes com el del Millars, el del Serpis, el de la Marina Baixa o el del Vinalopó durant la pròxima campanya de reg, que està a punt de començar. La declaració, al seu torn, permet a la Confederació Hidrogràfica sol·licitar al Ministeri per a la Transició Ecològica la seua inclusió en el Reial Decret llei amb l’objectiu de poder adoptar mesures extraordinàries relacionades amb l’ús del domini públic hidràulic.

Restriccions

Aquestes mesures podrien ser l’exempció del cànon de regulació i de la tarifa de l’ús de l’aigua als usuaris afectats per les restriccions, l’execució de mesures infraestructurals urgents o de tipus administratiu com ara dotacions, criteris de prioritat o autoritzacions d’abocament.

Les restriccions no s’apliquen de manera automàtica amb la declaració, sinó en funció de l’anàlisi de les particularitats de cada episodi de sequera i de cada sistema d’explotació. En aquest sentit, les restriccions possibles en l’àmbit agrícola per a aquesta campanya es decidiran a partir de maig, en el context de les sessions de la Comissió de Desembassament. Al seu torn, el 12 d’abril se celebrarà una jornada informativa per a Ajuntaments a la seu de la Confederació Hidrogràfica, ubicada a València.

Les previsions són poc favorables ateses les precipitacions acumulades, fet que ha conduït a declarar la sequera extraordinària i que augmente la necessitat de precipitacions per a omplir els embassaments, els aqüífers i recuperar les aportacions subterrànies als rius.

Comparteix

Icona de pantalla completa