El País Valencià reforça el seu lideratge comercial i industrial dins del sector agroalimentari amb unes xifres que el situen com un dels principals motors econòmics del conjunt de l’Estat. Amb un valor afegit brut (VAB) d’11.345 milions d’euros, el sector agroalimentari valencià representa el 9,5 % del total estatal, situant-se només per darrere d’Andalusia i Catalunya.
Però més enllà del volum, les dades revelen una diferència qualitativa a favor del País Valencià. Segons ha remarcat el director general de la Indústria i Cadena Agroalimentària, Ernesto Fernández, la combinació de la indústria alimentària i el comerç representa el 78,8 % del VAB valencià, més de deu punts per damunt del 68,6 % que suposa la mateixa combinació en l’Estat espanyol. “Són més de 10 punts de millora que mostren la vocació comercialitzadora i orientada al mercat del nostre sector agroalimentari”, ha afirmat Fernández.
Una estructura empresarial dinàmica i exportadora
El sector industrial agroalimentari al País Valencià el conformen 2.300 empreses, el 8,2 % del total estatal, la qual cosa el situa en quarta posició després d’Andalusia, Catalunya i Castella i Lleó. Aquest teixit genera 48.900 llocs de treball i una xifra de negoci de 15.000 milions d’euros, un 8,6 % del conjunt estatal.
L’estructura empresarial està dominada per microempreses (60 %) i xicotetes empreses (25 %). Tanmateix, aquest format no ha estat cap impediment per a convertir el sector en un referent en exportació. En 2024, el País Valencià va exportar 9.473 milions d’euros en productes agroalimentaris —el 25,6 % de totes les exportacions valencianes— i es va situar com la tercera autonomia exportadora (12,5 % del total estatal), només per darrere de Catalunya i Andalusia.
Els principals productes exportats van ser fruites i cítrics (3.933 milions d’euros) i hortalisses i llegums (1.191 milions). A més, la taxa de cobertura de les exportacions agroalimentàries valencianes és del 170,7 %, molt per damunt del global estatal.
Diferències territorials i perfil productiu
Les comarques de València lideren clarament amb el 47,4 % dels establiments i el 72,2 % del volum de negoci del sector. La segueixen les comarques del sud (39,4 % d’empreses i 19,8 % de negoci) i tanquen les del nord (13,2 % d’empreses i 8 % de negoci). Per sectors, la fabricació de productes de fleca i pastes alimentàries és la més nombrosa (45,7 % del total), seguida de productes dolços, begudes, carnis i conserves de fruites i hortalisses.