El consum aliments ultraprocessats augmenten el risc de mort a llarg termini, segons els resultats d’un estudi de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx (el Baix Vinalopó) sobre l’efecte a mitjà i llarg termini de la l’ingesta d’aquests productes sobre la mortalitat total, cardiovascular i càncer. La investigació ha revelat que un major consum d’aquests aliments s’associa «de manera significativa» amb una mortalitat més alta per totes les causes de mort.
Les investigadores Laura Torres Collado i Sandra González Palacios, de la Unitat d’Epidemiologia de la Nutrició de la UMH, que dirigeix el professor Jesús Vioque, lideren la publicació d’aquest estudi, elaborat amb adults del País Valencià, segons ha indicat la institució acadèmica.
En aquest treball, a més d’investigadors de la UMH, participen altres investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial), del Grup d’Epidemiologia i Salut Pública del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) i de la Universitat de Poznan (Polònia).
En l’estudi, es va avaluar la mortalitat durant 18 anys de seguiment en una mostra representativa de la població adulta valenciana (1.538 homes i dones) de 20 i més anys que van participar en l’Enquesta de Nutrició i Salut del País Valencià.
A les persones participants se’ls va avaluar la dieta, l’estat de salut i els principals estils de vida, incloent-hi el consum habitual d’aliments a través d’un qüestionari de freqüència alimentària prèviament validat. L’estat vital i la causa de mort en els participants es va verificar a partir de l’Índex de Defuncions del País Valencià.
En comparació amb els participants que tenien un consum baix d’aliments ultraprocessats, les persones que tenien un consum alt d’aquests aliments van presentar un 40 per cent més de risc de mort durant els 18 anys de seguiment. També es va observar, «una certa evidència d’un efecte perjudicial» del consum dels aliments ultraprocessats sobre la mortalitat cardiovascular i per càncer, observant-se un augment del risc de mort del 35% i 6%, respectivament, encara que «no va resultar estadísticament significatiu».
Per tot això, els autors conclouen que un consum elevat d’aliments ultraprocessats s’associa a una mortalitat més elevada per totes les causes a llarg termini en població adulta mediterrània. Aquests resultats suposen una «evidència sòlida» sobre l’efecte perjudicial del consum d’aliments ultraprocessats sobre la mortalitat, que s’afegeixen als observats en altres poblacions.
Els resultats d’aquest treball s’han publicat a Clinical Nutrition, revista classificada en el primer quartil de l’àrea de Nutrició en el JCR (Q1).