La 63a edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca (la Ribera Baixa), que se celebrarà el 15 de setembre al parc de l’Estació, inclourà novetats com ara la celebració d’una semifinal valenciana que tindrà lloc el mes de juliol a Vinaròs (el Maestrat).
Així s’ha anunciat aquest dimarts en l’acte de presentació de l’esdeveniment que s’ha celebrat a la Muntanyeta dels Sants, al bell mig dels arrossars. Un acte en què han participat l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; la regidora de Turisme i responsable del certamen gastronòmic, Manoli Egea; el director del concurs, Tony Landete; el coordinador gastronòmic, Adolfo Cuquerella i el president del Gremi d’Hoteleria de Sueca i Platges, Salvador Ortega. [Veure galeria fotogràfica].

Manoli Egea ha explicat que la imatge d’enguany és obra del dissenyador local, Jesús San Nicolás. «Hem optat pel disseny d’un artista local que ha volgut plasmar la importància de la nostra identitat i cultura gastronòmica, en aquest cas, representada en una cuina tradicional, concretament la que hi ha en aquesta mateixa Muntanyeta dels Sants. És el nostre particular homenatge a la simbiosi entre història i el nostre plat més tradicional».
Per la seua part, el batle ha assenyalat «l’orgull que suposa poder presentar una nova edició d’un esdeveniment que està més viu que mai gràcies al tremend esforç de l’equip d’organització, amb la regidora Manoli al capdavant». També ha subratllat que «amb el pas del temps, ha sabut regenerar-se, adaptar-se a tota classe de circumstàncies, créixer i brillar, convertint de nou Sueca en la capital mundial de la paella i bressol de l’arròs». «Per a nosaltres, com a Ajuntament, és un motiu d’orgull comprovar com, a base de molta dedicació, el Concurs tornarà a convertir-se en l’epicentre mundial de la paella valenciana, on es donaran cita els més reconeguts cuiners vinguts de diferents llocs del món», ha afegit.

Semifinal valenciana a Vinaròs
Quant a la principal novetat, Egea ha indicat que en aquesta edició tindrà una semifinal valenciana a Vinaròs, ja que es van posar en contacte amb l’organització «perquè tenien molt d’interés a acollir una semifinal del Concurs». També ha remarcat «la dificultat que suposava cada any decidir quins serien finalment els participants autonòmics entre la grandíssima demanda que hi ha». D’aquesta manera, els professionals que queden en les 12 primeres posicions en la semifinal seran els que acudiran a Sueca el pròxim 15 de setembre.
En aquest sentit, el director del certamen, Tony Landete, ha subratllat que «el 50% de les 110 preinscripcions que solem tindre són de restaurants valencians».

Pel que fa a la participació internacional, ja han mostrat interés per acudir a la 63a edició, professionals procedents de la República Txeca, Anglaterra, Mèxic, el Japó i l’Argentina, entre altres països.
El certamen comptarà enguany amb un màxim de 45 participants: 12 del País Valencià, 10 de la resta de l’Estat, 10 internacionals i 3 locals. «Deixem lliures fins a 10 places més per a poder acollir finalment algun professional que per diferents causes s’haja quedat fora en la primera selecció», ha matisat Egea, qui ha assenyalat que, al llarg del mes de juny, s’obrirà el període de preinscripcions.