«La alternativa es cerrar las refinerías? Señora Ministra, ¿quiere que cerremos las refinerías, que dan empleo, solo en el caso de Repsol en España, a 28.000 personas, incluido empleos directos, indirectos e inducidos?», proclamava l’any passat el conseller delegat de l’empresa Repsol, senyor Imaz. És açò una queixa formal?, és açò un cant a continuar fent com hem estat fent fins ara? O és açò anterior, en realitat, un discurs «negacionista» i «endarreridor» sobre el canvi climàtic i la descarbonització necessària?…

Per la seua banda, La Unió de Llauradors assegura que «es evidente que el cambio climático ha llegado para quedarse y acentúa todos estos fenómenos meteorológicos en la Comunitat Valenciana. Año tras año se nota en la merma de las cosechas y en el descenso de los rendimientos, junto a la cada vez mayor irrupción de las plagas o enfermedades» (Levante, 5-1-25). O l’associació La Carrasca d’Alcoi ens diu: «Recorden que l’escalfament provoca un increment de les temperatures, una menor disponibilitat d’aigua i una intensificació de les sequeres i de les precipitacions extremes, i per això s’han d’incrementar les zones d’ombra a la ciutat, la jardineria urbana sostenible o l’afavoriment de la infiltració natural de les aigües pluvials» (Diari La Veu, 5-3-25). 

Hauríem de dir que, segons la cimera climàtica de París de l’any 2015 sota l’auspici de les Nacions Unides: «L’any 2030 serà l’any de no retorn per a la bona pervivència del planeta si, prèviament, no hem limitat l’apujada de temperatura a menys de dos graus, escalfament global que és conseqüència de l’efecte hivernacle per l’emissió de CO2 i altres gasos a l’atmosfera, que s’haurien de reduir un 42%». Tot açò requiriria un canvi econòmic i social a gran escala. Sí, un canvi econòmic i social a gran escala! Però, segons el ritme actual i les previsions, no sols no es reduirà adientment l’emissió de CO2, no es limitarà l’ascens de la temperatura a menys de dos graus, sinó que apujarà, escolten bé, tres graus. Tres graus!

Davant d’açò, què fer?…

Pel que fa a l’agricultura, i referit a esta, abans hauríem d’observar el marc en què esta es desenrotlla:

  • 1.- L’agricultura o sector primari competeix en desigualtat de valoració davant el sector secundari industrial, o el terciari de servicis, sectors més valorats, més ben pagats.
  • 2.- I competeix, dintre del sector primari, amb productes subvencionats pels Estats (productes principalment del Món Desenvolupat, tals com el lli, remolatxa, o lactis…) o amb productes que no compleixen les normes de sostenibilitat o seguretat ambiental i social (productes principalment del Món Subdesenvolupat).

Les conseqüències d’açò anterior són la precarietat de molts llauradors i la degradació de la Natura i del Medi Ambient. I caldria actuar ràpidament. La conclusió és que es requereix la participació tant de de la societat en què estem inserits, com del llaurador. La primera solució seria: 

  • A.- Buscar per part del ciutadà consumidor productes de la terra pròxima (dit del terreny, o del país), en evitació dels productes granment subvencionats dels països més poderosos, i en evitació de productes llunyans que potser s’hagen elaborat sense mesures de sostenibilitat o seguretat.
  • B.- I per part del llaurador, l’agricultura serà entesa com un procés natural, que evita accions i substàncies nocives, tot promovent:
  • L’ús responsable de l’energia i recursos naturals com l’aigua.
  • El respecte per la biodiversitat.
  • La conservació i manteniment dels equilibris ecològics.
  • Resultant que: de la bona salut del territori depén l’activitat present i futura del llaurador.

Ja sabem que el sector agroalimentari representa al voltant de l’11% de l’ocupació espanyola. L’Estat espanyol és el segon país de la Unió Europea en termes de superfície agrària i, en termes de producció, representa un 12% de la producció agrícola europea. Amb tot i amb això, és el país amb major risc de desertificació.

Per tant, lluny d’actituds xantatgistes com l’esmentada al principi, es fa necessària una activitat agrícola per a mantindre sectors econòmics bàsics de la nostra societat, sols possible si mantenim la biodiversitat del paisatge i l’equilibri ecològic, cosa que exigeix una agricultura no qualsevol, sinó una agricultura regenerativa, eficient i competitiva: per a la conservació, ja hem dit, tant de la Natura i el Medi, com de l’activitat econòmica del llaurador.

Diari La Veu del País Valencià està editat 100% en valencià i en clau valenciana. Treballem per articular el corredor mediàtic català-valencià-balear. Necessitem el vostre suport econòmic: dona i agermana’t a través d’aquest enllaç. És bonificable.

Més notícies
Notícia: L’assistent virtual de la sanitat valenciana només atén en castellà
Comparteix
Plataforma per la Llengua denuncia la discriminació lingüística de la Conselleria de Sanitat i exigeix que parle en valencià
Notícia: Mazón continua enrocat, malgrat la contundent resolució judicial
Comparteix
Fins quan suportarà les embranzides contra ell de la dreta mediàtica espanyola que ja han començat?
Notícia: Actitud positiva de migrants cap al valencià
Comparteix
La finalitat d’aquesta secció és la de crear un espai de comunicació entre valencianoparlants en què es puguen compartir experiències positives en l’ús del valencià
Notícia: Francesc Planes exposa «La Llumenà»: «M’interessa captar els detalls»
Comparteix
El fotògraf valencià resident a París considera que València té condicions per augmentar l'oferta cultural

Comparteix

Icona de pantalla completa