Diari La Veu del País Valencià
La Casa de les Reixes, a Almassora

La Casa de les Reixes, a Almassora (la Plana Alta) és un partidor (obra hidràulica destinada a repartir, utilitzant una sèrie de comportes en diferents conductes, les aigües d’un llit) de la séquia de Boqueres, que discorre des de l’assut d’Almassora a Castelló de la Plana. La construcció està situada a la partida de la Foia i és propietat de la Comunitat de Regants de Castelló i Almassora.

Malgrat que hi ha documents del segle XIII que testimonien que Almassora era usuària de les aigües del Millars, el 1266 es van signar acords amb Castelló per actuar mancomunadament en l’ús de les aigües del riu, ja que la séquia que hi prenia les aigües era comuna a ambdues poblacions. Borriana, per la seua banda, va sol·licitar prendre aigua en casos de carestia de l’assut de la séquia de Castelló i Almassora, un privilegi que li va ser concedit per Jaume I.

La distribució de les aigües entre les diferents poblacions per les quals discorre el Millars ha estat motiu de disputes des de temps de la conquesta cristiana. De fet, existeix documentació dels diferents privilegis que es van concedir al llarg dels anys, als diferents nuclis poblacionals, per a l’ús de les aigües del riu.

L’edifici presenta planta rectangular, fàbrica de maó i carreus de reforç a les cantonades, i coberta de teules a dues aigües. A la part occidental, que és l’entrada de les aigües, té un gran arc de mig punt i, a la part oriental, dos ulls. Un d’ells, el que correspon amb l’eixida d’aigües de la séquia dels Molins d’Almassora, està al descobert, i l’altre, on comença la séquia Major de Castelló, està cobert.

Per accedir a l’interior del partidor, hi ha una porta a la part septentrional del bastiment. Dins es pot observar el tallamar de pedra, que reparteix equitativament les aigües.

Sobre l’arc d’entrada de les aigües, hi ha una làpida commemorativa dedicada al rei Carles IV. Damunt d’aquesta làpida, s’obri una llanterna que dona llum natural a l’interior del partidor que està en perfecte estat de conservació i continua usant-se en l’actualitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa