Diari La Veu del País Valencià
Habitatge trasllada a municipis de l’Alt Palància els programes i ajudes del Consell per a fer front a la despoblació

La directora general d’Emergència Residencial, Funció Social de l’Habitatge, Pura Peris (Unides Podem), ha mantingut a Xèrica una trobada amb representants municipals de l’Alt Palància per a traslladar-los els programes i ajudes en habitatge, accions enfront del repte demogràfic i lluita contra la despoblació, polítiques que està duent a terme la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, liderada per Hèctor Illueca, també d’Unides Podem.

Pura Peris ha centrat la seua exposició en les ajudes dirigides a les persones joves, com és el cas del Bonus jove de lloguer i les ajudes a la compra d’habitatge. També ha destacat el programa de finançament d’adquisició d’habitatges per a ajuntaments, el denominat Pla Adha, i els programes de rehabilitació i eficiència energètica finançats pels fons europeus Next Generation.

Prop de 4.000 joves del País Valencià es veuran beneficiats pel Bonus Lloguer Jove, al qual s’han destinat 45 milions d’euros distribuïts en dues anualitats de 22.800.000 euros. L’objectiu d’aquestes ajudes, tal com ha explicat Pura Peris, és «facilitar l’emancipació en un habitatge o habitació en règim de lloguer o de cessió d’ús a la gent jove amb escassos mitjans econòmics a través d’ajudes directes».

Compra d’habitatge jove

Pura Peris ha recordat que la Conselleria ha destinat 1,5 milions d’euros, mig milió d’euros més que l’any passat, a la compra d’habitatges per part de persones joves en municipis petits o en risc de despoblació del País Valencià. Amb aquestes compres d’immobles, Peris pretén aconseguir el doble repte «d’ajudar a l’emancipació i combatre el despoblament» al País Valencià.

Entre les novetats de l’actual convocatòria destaca que els municipis on es podran comprar habitatges passen dels 5.000 als 10.000 habitants.

L’any passat, en la primera convocatòria, aquestes ajudes van possibilitar la compra d’habitatge a 35 joves de 25 municipis del País Valencià. Concretament, es van adquirir habitatges a Vilar de Canes (Alt Maestrat), les Alqueries (Plana Baixa), Sant Joan de Moró (Plana Alta) i Artana (Plana Baixa).

Les ajudes es concedeixen a aquelles persones joves de fins a 35 anys que hagen adquirit un habitatge a partir de gener del 2022 o estiguen en condicions d’adquirir-lo. Han de ser persones que no tinguen en propietat un habitatge i amb ingressos iguals o inferiors a 3 en l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples).

Ajudes Next Generation

La finalitat de les ajudes Next Generation, integrades en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, és subvencionar actuacions integrals que comprenen obres de rehabilitació en edificis d’ús predominant residencial i incloses els habitatges unifamiliars.

A més, inclou obres d’urbanització o reurbanització d’espais públics dins d’àmbits Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP), així com la subvenció d’oficines de gestió i acompanyament social.

Amb això, el programa pretén contribuir a aconseguir els objectius de rehabilitació marcats per al País Valencià en 2026 de 38.414 habitatges rehabilitats i 60 hectàrees en àrees renovades.

La convocatòria de 2022 compta amb una dotació inicial pressupostària de 87,5 milions d’euros, dels quals 80 milions provenen de fons europeus i 7,5 milions de la Generalitat. També es podria augmentar la subvenció en cas de necessitat amb 27,5 milions d’euros, 20 milions per part del Ministeri i 7,5 milions per part de la Generalitat.

La dotació per a l’actual convocatòria del Pla Adha és de huit milions d’euros. Aquest pla subvenciona la compra d’habitatges per part dels ajuntaments a través de mecanismes com ara el tanteig i retracte cedit per la Generalitat, la compra directa per emergència residencial o els concursos públics d’adquisició.

A més dels costos d’adquisició, es podran finançar obres de millora i condicionament dels habitatges. Així mateix, es podrà anticipar fins al 100% dels costos d’adquisició. La primera experiència en 2021 del Pla Adha va possibilitar l’ampliació del parc públic d’habitatges de tres municipis del País Valencià, com va ser el cas de Gandia (Safor), la Pobla de Vallbona (Camp de Túria) i Castelló de la Plana, amb una subvenció total de 2.260.000 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa