Diari La Veu del País Valencià
El convent de Sant Domènec, a Xàtiva

El Convent de Sant Domènec o Convent de Predicadors, a Xàtiva (la Costera), està situat a la part alta de la ciutat, prop de la Col·legiata i de l’antic barri jueu.

Els monjos dominics s’hi van establir el 1285 quan van comprar el convent de la desapareguda ordre de la Penitència de Jesucrist, que en aquella època estava al costat de l’hospital.

Va ser construït entre els segles XIII i XIV, a instàncies del rei Jaume II, quan Xàtiva era la segona ciutat en importància del Regne de València. De fet, el convent va ser en l’època medieval un focus important de difusió cultural.

Com altres monuments religiosos de la ciutat, amb la desamortització del 1837 va passar a mans particulars i va patir diverses transformacions i usos fins al posterior enderrocament entre 1966 i 1976. Únicament es va mantindre l’església, que va ser utilitzada com a teatre i cinema.

El 1981 va ser adquirit per l’Ajuntament i, a partir del 1982, es van fer campanyes de desenrunament que van permetre descobrir restes del claustre, la sala capitular i el refectori.

L’església va ser restaurada, mitjançant la consolidació i la tornada a l’estil original. Les peces barroques que van aparéixer durant la restauració es poden contemplar a les criptes descobertes que s’han deixat a terra.

Presenta una planta de nau única, amb sis arcs de diafragma apuntats. També pot visitar-se una reconstrucció de la sala capitular i de l’ala sud del claustre.

L’antic temple es va unir a un edifici d’habitatges (Casa Sant Andreu) que estava adossada al parament oest per poder usar-lo com una de les seus de l’exposició de la Llum de les Imatges durant el 2007 i servir posteriorment com a centre cultural. Actualment, el convent de Sant Domènec alberga el Museu del Corpus Christi amb l’exposició permanent dels elements d’aquesta festa tradicional.

Aula Capitular | Viquipèdia

Comparteix

Icona de pantalla completa