Diari La Veu del País Valencià
La 2a edició de La Vall dels Llibres retrà homenatge a Rafael Chirbes i Joan Fuster

Aquest dimarts s’ha presentat al refectori del Monestir de la Valldigna, a Simat de la Valldigna (la Safor), la segona edició de La Vall dels Llibres, la fira d’editorials independents i de proximitat, que se celebrarà els dies 24 i 25 de setembre en aquest espai emblemàtic amb l’objectiu de promoure la lectura en valencià. Una iniciativa organitzada per la Mancomunitat de la Valldigna i l’editorial Lletra Impresa Edicions, i que compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, l’empresa Alverlamp, el CEFIRE de Gandia, la Fundació Rafael Chirbes i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

En l’acte, hi han participat l’alcalde de Simat de la Valldigna, Víctor Mansanet; l’alcalde de Benifairó de la Valldigna, Josep Antoni Alberola; la directora del CEFIRE de Gandia, Manela Faus Mascarell; el tècnic del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, David Garcia Sirvent, i l’editor de Lletra Impresa Edicions, Juli Capilla i Fuentes.

Josep Antoni Alberola, de la Mancomunitat de la Valldigna, ha assenyalat que «enguany la Fira presenta un programa completíssim, comparable als esdeveniments que s’organitzen a qualsevol gran ciutat» i, per això «estem molt il·lusionats». Per part seua, Juli Capilla ha assegurat que «ara més que mai la societat valenciana necessita llibres de proximitat, fets en la llengua pròpia i de qualitat i, en aquest sentit, una fira d’editorials independents ofereix un contacte directe entre autors, editors i lectors molt interessant i productiu». «És una gran oportunitat per als amants dels llibres», ha afirmat.

Enguany el programa inclou quasi quaranta activitats que es duran a terme simultàniament en tres escenaris: l’almàssera, el refectori i la plaça central del Monestir. Hi haurà presentacions de llibres, converses entre autors, xerrades, taules redones, concerts, contacontes, tallers infantils, activitats per al jovent, rutes pel monestir, entre altres propostes. A més, hi tindran presència unes 30 editorials, llibreries i institucions d’arreu del domini lingüístic.

El dissabte, l’escriptor de Perpinyà, Joan-Lluís Lluís, parlarà de Junil a les terres dels bàrbars, obra guardonada recentment amb el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’any, i l’escriptora i artista Anna Moner impartirà la conferència «El gust per les perversions refinades».

Durant la jornada, titulada «Rafael Chirbes, entre nosaltres», adreçada als docents, però oberta també al públic en general, aportaran el seu punt de vista sobre l’escriptor de Tavernes de la Valldigna, com ara Jacobo Llamas Martínez (Universidad de León), Daniela Cecilia Serber (Universidad del Salvador, Argentina), Joaquim Espinós Universitat d’Alacant), la catedràtica Agustina Pérez, el mític editor d’Anagrama Jorge Herralde, i els escriptors Alfons Cervera, Xavier Aliaga i Carles Mulet. Altres noms interessants del dia són els autors Tomàs Llopis, Antoni Prats, Vicent Marqués, Francesc Gisbert i Ferran Garcia-Oliver.

A la nit, s’hi lliurarà el Premi Valldigna al Foment de la Lectura en Valencià. L’entitat o persona reconeguda amb aquest guardó rebrà una escultura creada ex professo per Josep Basset. Un altre artista de primera fila que participa també a la Fira és Vicent Almar, que s’ha encarregat del disseny del cartell de la Fira i del díptic de la programació.

El diumenge la música serà la gran protagonista, amb tres actuacions: Sedajazz i Trobadorets, de matí, i Pau Alabajos a poqueta nit. A més a més, hi ha prevista una conferència del musicòleg Josep Vicent Frechina: «Primavera Musical Valenciana. Llums i ombres d’un esclat creatiu sense precedents», títol homònim de l’exposició que ofereix el Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, a cura de David Garcia, que es podrà veure del 7 al 25 de setembre al Monestir. Així mateix, hi haurà un homenatge a la cantautora de Simat Maria del Carme Girau, que va formar part dels Setze Jutges.

El mateix dia tindrà lloc una taula redona amb motiu de l’Any Joan Fuster, organitzada per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, amb la participació d’Àngels Gregori, Anna Moner, Enric Balaguer, Teresa Pascual i Vicent Alonso. Altres noms rellevants del dia són Joan Deusa, Manel Alonso, Gregori Royo, Manel Rodríguez-Castelló i Pau Sif.

Hi col·laboren el Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Full-Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Associació d’Editorials del País Valencià, Saforíssims Societat Literària, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira, el Ceic Alfons el Vell, la Institució Alfons el Magnànim, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i la Coqueria Mossets Artesans.

Comparteix

Icona de pantalla completa