Diari La Veu del País Valencià
L’Aurora-Grup de Suport inaugura un centre d’estudis i sensibilització amb unes jornades a Borriana

L’Aurora-Grup de Suport, entitat no governamental dedicada a la cooperació amb les ONG que formen part de la flota de rescat civil humanitari que operen a la Mediterrània, inaugurarà el seu centre d’estudis i sensibilització amb unes jornades de portes obertes al port de Borriana (la Plana Baixa).

Des de l’arribada de les primeres embarcacions a aquest port el 2018, l’entitat desenvolupa accions de suport logístic, hospitalitat, assessorament i proveïment entre moltes altres funcions. L’Aurora col·labora amb més de 15 organitzacions d’àmbit estatal i internacional.

L’últim any ha hagut d’ampliar el seu radi d’acció als ports de Vinaròs (el Maestrat) i Sagunt (el Camp de Morvedre). Actualment, i gràcies a l’acció de l’entitat amb base a Borriana, aquests ports són tot un «referent» a escala global de solidaritat i empatia amb les persones més vulnerables. Als ports anteriorment esmentats, fins a una quinzena d’embarcacions han preparat nombroses missions de rescat. Tota aquesta experiència fa que atresore gran quantitat d’informació i recursos que vol compartir amb tota la societat.

L’Aurora obri una nova etapa amb un projecte en el qual treballa des de fa més de dos anys i que s’uneix als molts altres que ja està desenvolupant: el seu propi centre d’estudis i sensibilització sobre les migracions i els drets humans. La intenció és crear una eina amb la qual generar consciència, formació i debat entorn del drama migratori, a més d’incidir en la importància de defensar la solidaritat i l’apoderament de la societat civil per a lluitar contra les injustícies.

L’associació considera «de vital importància» escometre accions en el camp de la sensibilització, sobretot la de la població més jove. Aquesta labor es durà a terme creant continguts i eines educatives per a combatre els discursos d’odi, facilitant així espais de formació i debat perquè la lluita en favor del respecte als drets humans siga una prioritat.

Xerrades i visites guiades

Els últims anys han efectuat proves pilot de les xerrades i visites guiades pels ports de la zona, amb la participació de centres educatius, associacions juvenils i clubs esportius, a més d’activitats en centres socials i seus d’entitats de diversa naturalesa.

Entre els objectius, hi ha la creació de material audiovisual propi, continguts per a xarxes socials, edició de materials gràfics, informes, jocs, tallers i intervencions artística amb la idea de posar aquestes eines a la disposició de formadors, centres escolars, entitats i públic en general. Per a la creació d’aquest catàleg de propostes comptaran amb el suport de nombroses organitzacions amb les quals treballen diàriament, com les ONG alemanyes Sea Watch i Sea Eye, passant per la catalana Open Arms o la basca Salvament Marítim Humanitari, entre altres.

A més, han establit aliances amb altres com ara Solidaritat Internacional del País Valencià o l’editorial navarresa Katakrak, amb la finalitat de crear sinergies i espais de cooperació. Continuen en un treball constant per a bastir ponts amb actors dels moviments socials, polítics i culturals de base, que puguen nodrir la proposta de nous continguts.

Per a inaugurar el calendari d’activitats del centre d’estudis i sensibilització, L’Aurora ha programat unes jornades de portes obertes al port de Borriana. Aquestes tindran lloc els pròxims 16, 17 i 18 de setembre i comptaran amb la participació de nombrosos ponents, visites guiades tant al port com a les embarcacions de rescat, exposicions, projeccions i instal·lació de panells informatius.

La preinscripció tant per a particulars com per a grups o associacions està oberta a la web de l’ONG. L’Aurora anima tota la població a descobrir la seua tasca i la de les entitats que formen part de la flota de rescat civil humanitari.

Comparteix

Icona de pantalla completa