Diari La Veu del País Valencià
L’incendi forestal a la Vall d’Ebo obliga a evacuar els veïns de poblacions adjacents

Durant la nit de dissabte, un incendi forestal es va declarar a la partida del Frigalet, a la Vall d’Ebo (Marina Alta), població de només vora 200 habitants. Cinc unitats de bombers forestals, amb 19 dotacions del cos de la Diputació d’Alacant, van mirar d’extingir el foc coordinant-se amb forestals i un agent mediambiental. També hi treballen efectius de la UME (Unitat Militar d’Emergències).

Durant la nit no van poder intervindre mitjans aeris, i la situació complicada i incerta del vent va dificultar encara més l’operació. A la mateixa comarca, al matí de dissabte s’havia declarat un incendi al Montgó, a Dénia, que es va poder sufocar amb rapidesa. Un poc més al nord, a la marjal Oliva-Pego, se’n va sufocar un altre que va cremar zones de cultiu alienes al parc natural.

A la Vall d’Ebo treballen també 12 mitjans aeris, sis de la Generalitat i altres sis del Ministeri. Més de 3.500 hectàrees, en un perímetre de 30 quilòmetres, han sigut incendiades i es treballa perquè les flames no arriben a la localitat veïna de la Vall de Gallinera. José María Ángel, secretari valencià de Seguretat i Emergències, així ho ha assenyalat després de reunir-se amb el director general d’Interior, Salvador Almenar.

Ángel ha explicat que les descàrregues d’aigua que fan els mitjans aeris compten amb certa «dificultat» perquè «hi ha molt de fum que impedeix realitzar les descàrreges en alguns llocs».

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) també ha advertit que les condicions meteorològiques són «molt desfavorables» per a l’extinció de l’incendi. El vent i les altes temperatures, de vora 37ºC, a més de la humitat, que frega el 20%, impedeixen l’eficàcia del treball dels bombers.

Pel seu compte, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo (independent designada pel PSPV) ha reconegut al migdia que la Generalitat estava estudiant el desallotjament de veïns de pobles pròxims, tal com finalment s’ha decretat. Diversos xalets desubicats per la zona, al terme municipal de Pego (Marina Alta), han hagut de ser buidades cap a les 15.00. El nombre d’efectius treballant sobre el terreny s’ha ampliava aleshores a uns 250, i la consellera ha reconegut que l’incendi és «molt complicat».

Poc més tard eren evacuats també els veïns de les poblacions de Benirrama i Benialí, nuclis ubicats al municipi de la Vall de Gallinera, mentre que s’aconsellava desallotjar també els habitants d’Alcalà de la Jovada, pedania de la Vall d’Alcalà. Així ho comunicava el secretari valencià de Seguretat i Emergències, José María Ángel. D’altra banda, la Creu Roja s’ha mobilitzat per donar alberg als veïns desallotjats en un centre instal·lat a Pego.

Comparteix

Icona de pantalla completa