«Júlia», d’Isabel-Clara Simó, obri la programació de Sagunt a Escena al Teatre Romà

L’obra s’endinsa en la història d’amor i odi entre una obrera i l’amo d’una fàbrica en la Revolució del Petroli d’Alcoi el 1873

El festival Sagunt a Escena inicia aquest dissabte 6 a les 22.30 h el programa d'espectacles al Teatre Romà de Sagunt (el Camp de Morvedre) amb la versió teatral de Júlia, d'Isabel-Clara Simó, a càrrec de la companyia alcoiana La Dependent en una producció de gran format de l’Institut Valencià de Cultura (IVC).

Júlia és una història d'amor i odi entre una obrera i l'amo d'una fàbrica en plena revolució industrial valenciana. El llibre de Simó (Alcoi, 1943-2020) és una de les novel·les valencianes que més reedicions ha tingut des que es publicara el 1983.

«El teatre valencià està en un moment molt viu, amb moltes produccions de companyies de llarga trajectòria i també de joves creadores i creadors. Seria magnífic que aquestes es pogueren consolidar garantint l'exhibició i gires potents», reivindica la directora artística del festival, Inma Expósito.

En el cas de Júlia, una obra que emociona i commociona, permet visitar la Revolució del Petroli d'Alcoi el 1873, un moment històric amb una classe obrera oprimida i predominant que ha marcat la idiosincràsia d'un poble forjat sota els batecs de les seues fàbriques, exposa la responsable del muntatge, Gemma Miralles.

Es tracta dels fets que van seguir a la vaga general convocada per organitzacions obreres per a exigir la jornada laboral de huit hores i l'augment dels sous. Durant aquells dies, els altercats van derivar en violència i van posar fi a la vida de 17 persones, entre elles l'alcalde d'Alcoi Agustí Albors.

La deriva dels esdeveniments va cremar els ponts entre burgesia i classe obrera i va suposar el fracàs de la primera experiència republicana local. En Júlia, la intel·ligència i la tenacitat de la protagonista es presenta entre una paleta de personatges que, amb els seus comportaments, dubtes i debats ètics, mostren la complexitat humana i la importància del context en el qual es viu.

L'interés també radica en el fet que l'obra està protagonitzada per una dona en un període d'estrictes normes patriarcals. Altres temes subjacents, com ara la llibertat, la dignitat o la possibilitat de revelar-se, han convertit el llibre en un dels més reeixits de la literatura valenciana, lectura preferent en centres de Secundària.

A més de la funció, la companyia La Dependent ha adaptat el text de Júlia al format de radioteatre amb l'elenc d'actors de la versió teatral, la música original de la peça i l'adaptació específica de la mateixa directora.