Diari La Veu del País Valencià
Càrcer acull la 16a Festa de Xúquer Viu aquest divendres

Càrcer (la Ribera Alta) acull la 16a Festa de Xúquer Viu aquest divendres, 15 de juliol, a les 22 h, a la plaça del Santíssim Crist (al costat de l’avinguda del Riu Xúquer). L’acte, durant el qual es lliuraran els guardons «Aigua Clara» i «Tarquim Pudent», aquest últim per votació popular, comptarà amb l’actuació del cantant, compositor i guitarrista Carles Dénia.

Enguany el premi Aigua Clara serà per a Francesc La Roca, màxim referent en temes d’aigua i sostenibilitat al País Valencià. Professor de la Facultat d’Economia de la Universitat de València i Doctor en Ciències Econòmiques. Està especialitzat en Economia ecològica, Política ambiental, Economia de l’aigua i Política Hidrològica. Des de principis dels anys 90, la seua activitat investigadora s’ha centrat en diversos aspectes econòmics i socials de la crisi ecològica, participant en projectes, principalment europeus, multidisciplinaris, relacionats amb l’ordenació del territori, la prevenció de la contaminació química i diversos aspectes socials, econòmics i polítics de l’aigua i els ecosistemes relacionats.

Actualment, és coordinador de l’Observatori de la Directiva Marc de l’Aigua de la Fundació, una institució de màxim prestigi que promou un canvi en la política de gestió d’aigües i que treballa per recuperar els ecosistemes aquàtics. Forma part del Consell de l’Aigua de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer en representació dels «interessos ambientals», és a dir de totes les organitzacions que com Xúquer Viu defensen la recuperació dels nostres rius i masses d’aigua.

Candidats al Premi Tarquim Pudent

Els nominats al Premi Tarquim Pudent, que es decideix per votació popular dels assistents al sopar de Xúquer Viu, són els següents:

1- Juan Valero de Palma, secretari i portaveu de la Séquia Reial del Xúquer, «per haver proposat, defensat i justificat el transvasament fallit de 10 hm³ anuals durant 5 anys del Xúquer a Almeria». «L’aigua es pensava transvasar des d’Alarcó per la qual cosa deixaria de circular aigües avall del Xúquer», explica l’entitat.

D’altra banda, el mes de març va fer unes declaracions en contra dels cabals ecològics, en les quals entre altres coses deia: «El govern malbarata aigua en cerca de les ovacions ecologistes», «No hi ha aigua embassada perquè s’ha desembassat per als cabals ecològics», «Els cabals ecològics han fet perdre a Espanya un 16% de la disponibilitat d’aigua», «En cada fase del nou Pla Hidrològic augmenten els cabals ecològics», i «Espanya, el país més sec del continent, és el que més medalles es posa pels cabals ecològics».

2- El futur Pla Hidrològic del Xúquer, elaborat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, ja que

els escassos aspectes positius aconseguits respecte a l’anterior pla són clarament insuficients, en un context de canvi climàtic que afectarà notablement als recursos hídrics, i no serviran per frenar el deteriorament de les nostres masses d’aigua.

Xúquer Viu hi destaca com a punts negatius que «no resol sinó que agreuja la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, que és la principal responsable del declivi del Xúquer en les últimes dècades», que «els cabals ecològics per al Xúquer i altres rius són insuficients», i que «no es garanteixen els cabals ambientals per a l’Albufera».

3- La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per «no haver sigut capaç de posar en marxa l’Observatori Ciutadà de l’Aigua, que es va crear i va començar a funcionar en la passada legislatura i ha quedat paralitzat durant aquesta»; «per ser la responsable, atés que té les competències de les aigües de transició, d’haver fixat en l’estuari del Xúquer, els últims 4 km de riu, un cabal ambiental ridícul, de només 0’5 m³/segon, un 1% del cabal del riu en règim natural, quan la mateixa confederació en proposava tres vegades més», i «per preocupar-se molt pels transvasaments del Tajo al Segura, o del Xúquer al Vinalopó, ignorant repetidament el riu Xúquer, el principal riu dels valencians i valencianes, i els seus problemes de sobreexplotació».

Comparteix

Icona de pantalla completa