Diari La Veu del País Valencià
Els drons de vigilància detecten els primers abocaments incontrolats a la Marjaleria, a Castelló de la Plana

El sistema de vigilància amb drons per evitar abocaments incontrolats a la Marjaleria, a Castelló de la Plana, ja ha identificat les primeres persones infractores. Es tracta de les primeres sancions per abocaments il·legals a la via pública, quatre de les quals a particulars i una altra a una empresa. La majoria són per tirar restes de poda i enderrocs als camins o en contenidors no corresponents. Aquesta vigilància també s’ha estés a altres punts de la ciutat com ara la Ciutat del Transport.

Així doncs, la Unitat de Protecció Mediambiental (UPROMA) controla des de l’aire les zones més sensibles del terme municipal per fer front a una problemàtica que el 2021 va acumular 353.960 quilos de residus només a la Marjaleria. De fet, aquesta campanya de vigilància centra els esforços en els 72 micropunts incontrolats d’abocaments que s’han detectat al llarg de l’últim any i que estan correctament senyalitzats.

El regidor de Gestió de Residus, Ignasi Garcia, ha destacat aquesta coordinació entre les diferents regidories que -ha dit- permeten fer que la ciutat siga més segura, però sobretot tindre una ciutat més respectuosa amb l’entorn. També ha insistit que la qüestió no és quan es neteja i recull, sinó evitar que s’embrute, perquè les conductes incíviques no s’entenen quan l’Ajuntament ha incrementat els recursos destinats a ecoparcs fixos i mòbils en tota la ciutat i amb un telèfon gratuït per recollir voluminosos i estris.

El regidor de Seguretat Pública i Emergències, Octavio Traver, ha recordat que la Policia Local de Castelló de la Plana compta des de febrer amb tres drons assignats a la UPROMA. Traver ha destacat que «quatre mesos després s’ha constatat l’efectivitat d’aquest nou sistema de vigilància per controlar abocaments i per a dissuadir o evitar conductes infractores i que atempten contra el nostre medi natural».

«Un dels factors que més ha perjudicat la gestió del nostre terme és la pèrdua de la presència al camp dels agents de la Guarderia Rural durant aquestes últimes dècades. Amb aquest esforç el govern local estem tractant de redignificar un dels nostres principals pulmons verds com la Marjaleria», ha indicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Les infraccions de caràcter lleu poden tindre una multa de fins a 2.000 euros, a pesar que si es tracta de residus perillosos pot ser més elevada, tal com recull la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats.

Comparteix

Icona de pantalla completa