València regalarà urnes compostables i arbres per a soterraments «més poètics i sostenibles»

El regidor Alejandro Ramon ha explicat que és conseqüència de l’increment de les cremacions i ha descartat que obeïsca a la falta de nínxols, ja que «no hi ha llista d’espera»

Els cementeris de la ciutat de València oferiran, a partir de juliol, una nova forma per soterrar les persones difuntes, davant l'increment dels serveis de cremació que el 2021 es xifraren en 5.356, enfront de les 2.562 inhumacions. «Amb aquesta tendència, l'Ajuntament ha decidit oferir la ciutadania una opció innovadora i més sostenible per depositar les cendres dels seus éssers volguts», ha anunciat aquest dimarts el regidor de Cementeris i Serveis Funeraris, Alejandro Ramon, durant la presentació de l'urna arbre. En aquest sentit, ha descartat que obeïsca a la falta de nínxols, ja que «no hi ha llista d'espera».

Aquesta urna és compostable, substituirà la tradicional, de ceràmica o metàl·lica, i serà el suport d'un arbre mediterrani que qualsevol persona podrà plantar en una parcel·la de la seua propietat, fins i tot en testos en balcons i terrasses. En paraules del regidor, «es tracta d'una opció molt més sostenible, ja que l'arbre farà la seua funció de captar les emissions de CO₂ i generarà oxigen, i d'aquesta manera contribuirà per compensar les emissions de les cremacions i, en general, en la lluita contra el canvi climàtic». «A més –ha afegit- serà una manera innovadora de recordar els nostres difunts, donant-los una segona vida a través d'un arbre».

Aquest servei, que serà totalment gratuït per a les famílies, tampoc suposa cap despesa per a les arques municipals, ja que les urnes les proporciona la fundació de l'empresa encarregada de la gestió de residus de les cremacions. Pel que fa als arbres, que aportarà el consistori, Alejandro Ramon ha destacat que es podrà triar entre diferents varietats mediterrànies com ara pi, carrasca, roure, olivera, alzina… A més, també es podrà triar aquesta nova opció de soterrament sense l'arbre.

L'edil ha explicat que l'Ajuntament treballa des de fa temps per donar forma a aquesta iniciativa, ja que «la cremació, des de l'any 2009, s'imposa a la inhumació de les persones difuntes, i afecta el 67% dels enterraments efectuats a València». Ha recordat que fins ara, el consistori ofereix el dipòsit de les tradicionals urnes en columbaris o nínxols de la propietat familiar així com la possibilitat de llançar-les en una làmina d'aigua al Cementeri General, en l'anomenat Riu de la Vida, perquè formen part d'un jardí.

Finalment, ha defensat que aquesta nova alternativa «s'emmarca en la política mediambiental de la ciutat, ja que fins i tot el paper de les instruccions serà biodegradable», i ha ressaltat que també serà una opció «poètica». A parer seu, «la millor manera de recordar els éssers volguts, perquè sembra vida després de la mort».

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.