Diari La Veu del País Valencià
Més d’un miler de persones i 150 entitats exigeixen recuperar la Fundació Vicent Andrés Estellés

150 associacions i entitats i més d’un miler de persones a títol individual han signat el manifest per la recuperació de la Fundació Vicent Andrés Estellés. L’esmentada fundació va ser dissolta recentment per l’Ajuntament de Burjassot (l’Horta Nord), la localitat en què va nàixer el poeta, per part del seu equip de govern, liderat per l’alcalde Rafa García (PSPV).

El passat 1 de juny, l’associació cultural El Bassot va llançar el crit d’alarma per la dissolució de la fundació després que l’alcalde, tal com indicava l’entitat, haguera ignorat els requeriments d’Hisenda per a resoldre els problemes tènics i legals de la fundació sense haver reunit el Patronat ni informat la família del poeta.

El 9 de juny es reunien els membres de la comissió Pro Fundació Vicent Andrés Estellés, integrada pel Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants, Escola Valenciana, Fundació Sambori, Acció Cultural i la família del poeta. L’endemà publicaven un article exigint crear una nova Fundació Vicent Estellés per respectar el patrimoni «del nostre poeta nacional més important en segles», que la seua gestió i responsabilitat fora compartida per la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Ajuntament de Burjassot, les universitats i la família del poeta, i crear un centre d’estudis per «organitzar i mostrar el llegat del poeta».

La comissió també va valorar positivament la resposta de la consellera de Cultura, Raquel Tamarit (Compromís), «interessant-se pel que ha passat amb la fundació i mostrant-se disposada a posar-hi remei». Alhora, els membres de la comissió «encoratjaven la societat civil, el teixit associatiu i el cultural perquè les festes Estellés d’enguany siguen un clam reivindicatiu de la figura del poeta», i recordaven també que el 2024 se celebrarà el seu centenari i que caldrà «commemorar aquesta data com el poeta es mereix».

Segons indica la comissió, des d’aleshores s’han recollit més de 150 signatures d’associacions, entitats, sindicats i partits de tota mena de tota mena: Acció Cultural, Escola Valenciana, Òmnium Cultural, Societat Coral el Micalet, Gremi d’Editors del País Valencià, el Casal Popular Tio Cuc d’Alacant, El Tempir d’Elx, Intersindical, CUP, Esquerra Republicana del País Valencià, La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià… A títol individual també han signat personalitats com ara Anna Moner, Amàlia Garrigós, Gemma Pasqual, Maria del Mar Bonet, Mònica Terribas, Núria Cadenes, Pilar Almeria, Tudi Torró, Marc Granell, Antoni Miró, Vicent Torrent, Quico Pi de la Serra, Xavi Sarrià, el sociòleg Rafa Xambó, l’escriptor Xavier Aliaga, el cantautor Lluís Llach, l’expresident català Quim Torra o l’exvicepresident Josep Lluís Carod Rovira, entre molts altres.

La llista sencera es pot consultar en aquest enllaç.

En aquests altres dos enllaços es pot signar com a particular i com a associació.

Comparteix

Icona de pantalla completa