Diari La Veu del País Valencià
Òmnium reclama tindre preparades iniciatives per «desterrar els jutges de les escoles» i protegir la immersió

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reclamat que es tinguen a punt iniciatives en cas que la proposició de llei que s’està debatent al Parlament de Catalunya sobre el català a les aules i el decret que ha aprovat aquest dilluns el govern català «no aturin la ingerència dels tribunals en les escoles». «Exigim un pla B, un pla C i un pla D», ha dit en declaracions a la premsa.

Antich ha comparegut davant dels mitjans després que el Consell Executiu haja aprovat un decret que busca blindar l’ensenyament en català fent que el Departament d’Educació assumisca la responsabilitat «legal» dels projectes lingüístics de cada centre i rebutjant la imposició de percentatges. És la resposta del govern català a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a impartir un 25% de matèries en llengua castellana.

Per a Antich, la imposició de percentatges «forma part de l’estratègia de l’Estat per fragmentar la societat catalana», per la qual cosa ha demanat «continuar enfortint els grans consensos» i potenciar «l’ús social del català». «Demanem ambició i garanties per supervisar que el català és la llengua vehicular a l’escola», ha afegit.

Sobre l’aprovació del decret per part del govern de Catalunya, ha afirmat que Òmnium no dona «cap xec en blanc a ningú» i ha advertit que seran «molt vigilants perquè es compleixin estrictament tots els acords per garantir la protecció jurídica dels centres i desterrar els jutges de les escoles». «Avui no comença ni acaba res», ha subratllat.

Comparteix

Icona de pantalla completa