Diari La Veu del País Valencià
Oltra creu que hi haurà un acord sobre el nivell de valencià que s’exigirà als alts funcionaris «satisfactori per a tots»

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, s’ha mostrat convençuda que hi haurà un acord «satisfactori per a tots» en el si del govern del Botànic sobre el nivell de valencià que s’exigirà als alts funcionaris. «Ara es demana el mitjà i sempre cal anar a millor», ha recalcat.

Oltra, en la seua compareixença setmanal després del ple del Consell, ha valorat així les diferències entre les conselleries de Justícia i Educació sobre el futur reglament que regularà aquest requisit lingüístic.

En concret, la proposta de la comissió de competència lingüística fixa l’exigència del certificat A2 per a l’agrupació professional funcionarial, del B1 per al subgrup C2 i del B2 per al grup B i el subgrup C1. Respecte a l’exigència per als grups A1 i A2, trasllada dues alternatives que Justícia va anunciar que «estudiarà» per elaborar el decret: B2 o C1.

Després de remarcar que el ple de govern no ha abordat aquest procés, Oltra ha reiterat l’afirmació del president de la Generalitat, Ximo Puig, que «les llengües són ponts i no murs» i s’ha mostrat segura que hi haurà un acord davant «la necessitat que els valencians puguen dirigir-se en la llengua de la seua elecció a l’administració».

«Aquest és l’objectiu, i en funció d’això segur que hi ha acord», ha insistit, per recordar que el decret 3/2017 vigent ja exigeix als alts funcionaris que acrediten el C1 o mitjà quan superen l’oposició. Per tant, considera que seria l’«adequat» en el futur reglament d’accés a la funció pública.

La també consellera d’Igualtat ha fet notar que aquest grup es compon de «titulats universitaris que han pogut aprovar oposicions i que segurament no tindran cap dificultat en la competència lingüística».

«Estic convençuda», ha insistit quan li han preguntat sobre si hi haurà acord abans de la fi de legislatura el 2023, afirmant que «sempre és prioritari que hi haja acords» i que es garantisquen els drets dels valencians.

A més, quant a si es plantegen votar en contra si es manté el B2 com a proposta per a aquest grup, Oltra ha assenyalat que «si es duu endavant el decret és perquè hi ha acord». «No vaig tan desencaminada quan crec que tots estarem d’acord, el president i també Gabriela Bravo», ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa