Diari La Veu del País Valencià
Faraons, paisatge contemporani i IA, les propostes de Caixaforum València per a la seua inauguració

Caixaforum València obrirà les portes al públic el pròxim 22 de juny amb tres exposicions amb què «atacarà la línia del temps des de diferents perspectives».

D’una banda, viatjarà al passat amb una mostra sobre els faraons d’Egipte que portarà per primera vegada a la ciutat les col·leccions del British Museum; també retratarà el present, amb una reflexió sobre la natura i el paisatge amb fons d’art contemporani de la Fundació la Caixa i, finalment, brindarà una mirada al futur immediat amb una proposta immersiva en La Nube per experimentar en primera persona la intel·ligència artificial (IA).

Així ho ha destacat el director de Caixaforum València, Álvaro Borrás, que ha presentat aquest dimecres les primeres mostres que acollirà el nou espai cultural en un acte en el qual ha estat acompanyat per la directora general adjunta de la Fundació la Caixa, Elisa Durán; el director corporatiu de Cultura i Ciència, Ignasi Miró; i el director corporatiu d’Educació i Màrqueting, Xavier Bertolín.

Aquests responsables han anunciat que Caixaforum València estarà preparat per rebre visitants el 22 de juny, un dia després que es duga a terme la inauguració institucional. En aquests moments, les obres estan en la recta final i continuen superant «totes les proves d’estrés».

El programa inaugural presenta diverses particularitats respecte a altres caixaforums, ja que «tan singular com el de València no en tenim cap», ha remarcat, per la seua banda, Elisa Durán. Així, com a carta de presentació el centre cultural inaugurarà tres propostes.

La primera d’elles és «Faraó. Rei de Egipte», que consagrarà la sala gran d’exposicions a l’antic Egipte, un imperi que ha fascinat a la humanitat al llarg de la història. Aquest projecte arribarà a València gràcies a l’aliança que la Fundació «la Caixa» manté des del 2016 amb el British Museum.

Aquest recorregut per la història es materialitzarà a través de quasi 140 peces, entre les quals destaquen treballs d’orfebreria, busts imponents i relleus de temples. Donada la importància de les peces i amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre de persones i col·lectius, inclòs el públic escolar, la mostra no romandrà només tres mesos, com és habitual en la xarxa de caixaforums, sinó que es podrà visitar fins a principis del 2023.

A més, Fundació la Caixa estrenarà a la Sala 2 el projecte més recent, «Horitzó i límit. Visions del paisatge», que té com punt de partida la Col·lecció d’Art Contemporani de l’entitat atresorada des de fa 35 anys. Aquests fons propis s’acompanyaran de préstecs d’institucions com el Museu Nacional del Prado, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia o el Musée d’Art et d’Histoire de Ginebra, així com de col·leccions corporatives i privades.

S’hi podran veure obres de Gustave Courbet, Joan Miró, Ramon Casas, Tacita Dean, Sophie Ristelhueber, Bleda & Rosa, Cristina Lucas, Victoria Civera, Perejaume i Hermen Anglada Camarasa, entre molts altres.

Experiència interactiva

També s’estrenarà un projecte ideat expressament per a La Nube, un dels espais més distintius del Caixaforum València que ha dissenyat l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, de Cloud 9.

A través d’una experiència interactiva anomenada «#LaNube», es convidarà a conéixer el potencial educatiu d’aquesta tecnologia i a identificar els punts clau per a la seua implementació entre estudiants, docents, famílies, institucions, investigadors i empreses.

En l’activitat, organitzada per EduCaixa i dissenyada i produïda per Mediapro Exhibitions, els assistents interactuaran amb sis projectes d’investigació capdavanters sobre aplicacions d’educació basades en intel·ligència artificial liderats per les universitats de Memphis, Carnegie Mellon, Melbourne, l’Institut d’Investigació en intel·ligència artificial (IIIA) del CSIC, la Universitat Pompeu Fabra i Starlab-Neuroelectrics.

Al costat dels projectes expositius, la Fundació ha preparat una «intensa» agenda per a les primeres setmanes de vida de Caixaforum València. El 22 de juny tindrà lloc la conferència inaugural, en la qual l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, acompanyat per alguns dels col·laboradors del projecte, explicarà el procés creatiu, la conceptualització de l’edifici, els desafiaments tècnics i les patents que s’han produït durant la construcció del centre cultural.

Així mateix, durant els primers dies hi haurà educadors repartits per diferents espais del centre per a explicar tots els seus secrets als visitants. Del 22 al 30 de juny es desenvoluparan les jornades de portes obertes, de caràcter gratuït però amb reserva d’entrada a la web.

A partir del 30 de juny i fins al 28 de juliol, arribaran «Les nits d’estiu», amb música, poesia, cinema i arts escèniques. L’actriu Rossy de Palma i l’artista Pi Piquer seran les encarregades de donar el tret d’eixida amb la performance Brossy.

Seguiran les propostes d’Ajo + Nacho Mastretta i d’Héctor Arnau i Manu Louis, que conjuminen poesia i música, i els concerts de Dani Nel·lo Quartet i de Julie Fowlis. També hi haurà sessions de cinema amb música en directe en col·laboració amb el Festival Retina, amb les projeccions d’Una història veritable i Gravity, i l’acompanyament musical en directe de Joana Serrat i Carla, respectivament.

Comparteix

Icona de pantalla completa