Diari La Veu del País Valencià
El testaferro de Benavent confirma el desviament de diners públics a través d’una empresa pantalla

José Estarlich, presumpte testaferro de l’exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent, autodenominat com «el ionqui dels diners», ha confirmat el desviament de diners públics de l’antiga Imelsa, actualment Divalterra, a través d’una empresa pantalla, Berceo Mantenimientos, en la qual ell figurava com a administrador a petició de Benavent. «Es feien factures que no corresponien a cap treball. Marcos utilitzava els diners que generava l’empresa».

Així s’ha pronunciat Estarlich durant el primer judici de la macrocausa d’Imelsa, el de la peça de Thematica, que suma nou acusats pel presumpte desviament de fons per a l’abonament de les campanyes electorals del Partit Popular a les eleccions municipals del 2007 i a les estatals del 2008, així com presumptes irregularitats en adjudicacions de contractes municipals. A la sessió d’aquest dilluns estava previst que declarara Benavent, però finalment s’ha ajornat al dimecres dia 4 de maig.

Estarlich ha manifestat, a preguntes de la Fiscalia, que després de destapar-se el cas va decidir acudir voluntàriament al jutjat a prestar declaració. «Mirava de deixar de fer les coses malament i canviar el tema perquè no volia una vida així», ha justificat.

També ha narrat que la seua relació amb Benavent va començar el 2009, després d’una «mala ratxa» amb la seua empresa. En aquell moment, el «ionqui dels diners» tenia com a secretària la seua muller, i aquest li va proposar a Estarlich administrar dues empreses, una de les quals era Berceo. «No va donar molts arguments. Em va dir que havia de posar dues empreses al meu nom perquè ell tenia un càrrec públic i no podia figurar», ha explicat.

L’acusat ha manifestat que Berceo no volia cap treballador i que tampoc no va fer cap treball real. «Tots els diners i les factures que feia Berceo eren falses. No corresponien a cap treball», ha manifestat, i ha indicat que l’empresa servia per a traure diners públics d’Imelsa. «Es feien factures falses, altres eren unflades i els diners anaven als comptes de Berceo per al seu ús». A més, Estarlich també ha dit que des d’Imelsa mai no li van posar inconvenients amb la facturació. «Jo tot ho parlava amb Marcos», ha assenyalat.

Els diners que es generaven a l’empresa els utilitzava Benavent, assegura. També ha comentat que el mateix Benavent li va demanar extraure un treball d’internet per a donar forma a una factura i que l’exgerent es va comprar, amb diners de la trama, un apartament adossat a un que ja tenia. «L’interessava comprar-lo per a unir-los. Es va traure un préstec amb Berceu i s’anava pagant a poc a poc, dels diners d’Imelsa», ha afirmat.

L’acusat, que no recorda l’última vegada que va parlar amb Benavent, també ha dit que va ser contractat a Imelsa però que no realitzava cap treball a l’empresa pública. «Va ser una petició meua perquè estava mal econòmicament i necessitava ingressos per a poder subsistir», ha assegurat.

Durant la sessió d’aquest dilluns també ha declarat un altre acusat, Francisco Javier Márquez, en relació amb un contracte sobre el MuVIM. Ha parlat de sobrecostos i ha assegurat sentir-se enganyat.

La sessió d’aquest dilluns ha començat amb qüestions prèvies. La Fiscalia Anticorrupció ha aprofitat per a demanar que s’incorpore diferent documentació al procediment, i ha sol·licitat que testifique l’exsogre de Benavent, Mariano López, davant l’afirmació del «ionqui dels diners» que les gravacions que van originar la causa havien sigut manipulades.

Per la seua part, l’advocat de Benavent ha començat la seua intervenció advertint que és «conscient de la poca credibilitat» del seu client, «que en alguns moments ha dit una cosa i en altres ha dit altra», però ha assegurat que hi ha prova i dades objectives que confirmarien algunes manifestacions de Benavent, entre aquestes, que no era soci de la societat Berceo Mantenimientos, tal com li atribueix la Fiscalia.

D’altra banda, el mateix advocat ha qüestionat els àudios que van donar origen a la causa i a les transcripcions de les gravacions intervingudes. «Anem a jutjar una causa que s’alimenta d’una prova que no sabem si s’ha practicat amb les degudes diligències, amb garanties i amb autenticitat».

Davant d’això, la Fiscalia ha assegurat que no entén quin és el problema, atès que va existir una cadena de custòdia correcta amb el pendrive qüestionat, que va ser entregat a la Guàrdia Civil, precintat i portat al jutjat. «Ningú no ha manifestat que les gravacions o transcripcions estigueren manipulades, ni el mateix Benavent, que va manifestar, en la seua primera declaració, la integritat de les mateixes gravacions», ha afegit. Segons Fiscalia, «fer malabars i llançar sospites d’aquesta manera no té cap justificació».

El tribunal ha determinat no excloure de la causa el pendrive i les transcripcions qüestionades en aquest moment processal amb independència de valorar-lo posteriorment amb la deliberació de l’assumpte.

El judici se celebra després de més de sis anys des que es practicaren les primeres detencions en aquest procediment, i tracta les presumptes irregularitats en adjudicacions a l’empresa Thematica Events. L’objectiu era el desviament de fons públics utilitzant Imelsa, actual Divalterra, quan estava dirigida per Alfonso Rus, en aquell moment president de la Diputació de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa