Diari La Veu del País Valencià
Les II Jornades Primavera Musical de la UA tornen amb activitats de música en valencià

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha donat suport a la segona edició de les Jornades Primavera Musical, que tornen enguany amb tres dies carregats d’activitats formatives al voltant de la música valenciana i que se celebraran del 10 al 12 de maig al campus de Sant Vicent del Raspeig de la UA, a la sala de graus de la Facultat de Dret. Les inscripcions estan obertes fins al 4 de maig.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana, presentarà els projectes musicals de l’IVC durant la primera jornada, el 10 de maig de vesprada, i a més participarà en la inauguració institucional de les II Jornades Primavera Musical, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Enguany, el contingut de les jornades tractarà el vincle entre literatura i música, buscant l’equilibri entre l’enfocament acadèmic i divulgatiu per a poder arribar a tot tipus de gent interessada en la música. S’ha plantejat una estructura de ponències, experiències didàctiques, taules redones i també la projecció d’un documental i d’una actuació musical. En aquest cas seran Mireia Vives i Borja Penalba els qui presentaran el seu treball Cançons de fer camí. També es realitzarà una activitat lúdica com el trivial, coordinat pels membres del voluntariat lingüístic i que, en part, serà un avanç del contingut d’una nova exposició.

Per a les ponències, les II Jornades Primavera Musical comptaran amb Aina Monferrer, professora de la Universitat de València que es va doctorar amb la investigació sobre Vicent Andrés Estellés i que parlarà de les aplicacions de la música en la didàctica de la literatura en general. Una altra ponència la conduirà Josep V. Frechina, una de les persones que millor coneix la música al País Valencià, que parlarà d’Estellés al món de la música. Finalment, les professores Maria Lacueva, des de París; i Carla González Collantes, de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, parlaran de la musicalització de poemes escrits per dones.

També hi haurà una taula redona amb els protagonistes de la música, els creadors de les cançons, per a conéixer com absorbeixen la lectura i com arriben a influir aquestes referències, homenatges o inspiracions en les seues lletres. La professora de la Universitat d’Alacant, Irene Mira-Navarro, moderarà una taula redona amb la participació de Xavi Sarrià, Pau Alabajos i Andreu Ferre, membre d’El Diluvi.

Sobre literatura i música a l’ensenyament parlaran les professores Marta Masia i Mònica Richart, aquesta última també escriptora, i parlaran sobre com incorporen aquests elements a les classes de secundària i d’escola d’idiomes en activitats didàctiques més lúdiques.

A la jornada s’incorporarà la gravació del podcast «Gent ràndom», conduït per Lourdes Frasquet, Empar Puerto i Quim Ruiz, un programa dedicat a la literatura que es farà en directe i que estarà dedicat a la música, una activitat diferent que també contribueix a posar en valor el treball que s’està fent des dels micròfons amb els nous formats radiofònics.

Per últim, es projectarà el documental realitzat l’any passat per l’Associació Cívica Tirant Lo Blanc, «El Llegat», en què participen membres de La Fúmiga, Pupil·les, El Diluvi i Jazzmàtics. Després hi haurà un debat sobre el futur musical d’aquesta dècada amb Esther, cantant de Vinaròs (Baix Maestrat); Paula Llopis, de Cocentaina (Comtat); i Alba i David, membres de Tito Pontet. Gaspar López, vocalista de Sant Gatxo, moderarà aquesta taula.

Durant les jornades també es presentarà el catàleg de l’exposició «La música valenciana reviscola», en format paper, i les persones inscrites podran obtindre un exemplar que inclou les seccions de l’exposició amb material gràfic, alguns texts inèdits i articles dels ponents i participants de les I Jornades del 2021. Per als inscrits també hi haurà un exemplar de la revista Saó del mes de març, que inclou el dossier «La llengua i la música» i que presentarà el seu director, Vicent Boscà.

El projecte Primavera Musical, impulsat per la Universitat d’Alacant, té l’objectiu d’oferir una panoràmica de la situació del sector al País Valencià durant els últims 25 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa