Diari La Veu del País Valencià
El BOE publica l’autorització ministerial per a l’autopista elèctrica de les comarques del nord

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Ara fa tot just un any, la plataforma No a la MAT emetia un comunicat alertant que l’aprovació de la declaració d’impacte ambiental del megaprojecte de la línia elèctrica entre la Plana i els Ports serviria per «imposar a la força» una iniciativa que «no abastirà els nostres pobles d’energia», sinó que «serà la via de pas de negocis estatals amb altres països».

La MAT, línia de molt alta tensió que es projecta a les comarques del nord del País Valencià, requerirà una inversió de 60 milions d’euros, tindrà quasi 90 quilòmetres de recorregut, implicarà la construcció de 189 torres elèctriques i causarà un nivell de tensió de 400 quilovolts. Les conseqüències ecològiques d’aquest projecte han despertat oposició entre els moviments mediambientals contra l’autopista elèctrica dissenyada per la Xarxa Elèctrica Espanyola (REE per les sigles en castellà), que creuarà tota la demarcació provincial de Castelló amb un traçat de doble línia de cables que passaran pels termes municipals d’Almassora, Ares, Atzeneta, Benassal, Borriol, Castellfort, Castelló de la Plana, Cinctorres, Culla, Morella, Sant Joan de Moró, les Useres, Vall d’Alba, Vilafamés i Vilafranca.

Les queixes contra el projecte s’han fet públiques els darrers anys amb l’objectiu d’allunyar les torres d’electricitat dels nuclis poblacionals aïllats dels grans centres urbans o amb la intenció de no perjudicar territoris amb valor ambiental. La plataforma no a la MAT alertava que el projecte acabarà amb «la terra i les cases que estiguen al seu pas fins aconseguir la seua finalitat econòmica privada: la retroalimentació d’energia elèctrica provinent de matriu renovable i nuclear». També alertaven que la MAT vindria acompanyada de megaplantacions de plaques solars i eòliques «impulsades per empreses multinacionals que ocuparan el nostre territori i deixaran l’activitat dels pobles d’interior únicament destinada a la producció i al transport d’energia», cosa que farà que «moltes famílies abandonen les seues llars i models de vida per les expropiacions i els efectes secundaris sobre la salut i la vida de les línies elèctriques d’alta tensió».

Plataformes de veïns, municipis i partits, sobretot Compromís, s’han oposat al projecte i han exigit el Govern espanyol que ature aquesta iniciativa que està més a prop de fer-se realitat. Perquè tal com ha alertat la plataforma Decidim a través de les seues xarxes socials, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest divendres una disposició en què s’anuncia que la Direcció estatal de Política Energètica atorga a la Xarxa Elèctrica d’Espanya l’autorització administrativa prèvia per a la línia aèria de transport d’energia elèctrica als termes municipals esmentats. Un pas més per fer realitat aquesta autopista elèctrica, cosa que Decidim ha denunciat per «la manca de capacitat de decisió a les nostres comarques a causa d’una dèbil democràcia i d’un govern al servei de les elits» que «dona llum verda al gran capital especulador per destruir el nostre territori amb la línia elèctrica de molt alta tensió».

En un comunicat, la Plataforma pel Dret a Decidir ha denunciat que «el País Valencià està patint un atac a la seua sobirania territorial, on el futur del nostre territori s’està decidint entre despatxos de ministeris a Madrid, grans constructores, grups d’inversió voltor i empreses de l’IBEX-35». Tal com indica l’entitat, són molts «els projectes que han trobat una gran resistència entre les persones afectades, valencians i valencianes, que veuen com es destrueix horta cultivable i s’empitjora la qualitat de vida i el futur climàtic de les persones que pateixen les decisions de Madrid sense cap contemplació cap als interessos valencians».

Decidim recorda que la MAT de Morella a la Plana «va ser rotundament rebutjada per la majoria dels ajuntaments i el veïnat afectat», i posa l’accent en el fet que el projecte s’ha aprovat tot just abans de les festes de la Magdalena. Consideren que «aquest acte és una indecència més que demostra una falta de respecte cap al poble valencià i la seua sobirania per part del govern de l’Estat a Madrid».

Per últim, l’entitat sobiranista denuncia «que les institucions valencianes no es poden seguir posant de costat mentre el govern espanyol destrueix el nostre territori enmig d’una emergència climàtica», i anuncia que iniciarà «una presa de contactes per ajudar a enllaçar una acció conjunta de totes les entitats de defensa del territori per fer una resposta de país a les agressions contínues que estem patint a la nostra forma de vida, al nostre clima, la nostra horta, territori i sobirania».

Comparteix

Icona de pantalla completa