Diari La Veu del País Valencià
El PSOE aposta per promoure els «idiomes cooficials» i fer «millores en clau federal»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa’t ací.

La ponència marc que el PSOE debatrà en el seu 40é congrés, previst per al mes d’octubre a València, proposa «la promoció dels idiomes cooficials, la sensibilitat envers sentiments de pertinença diversos, el foment del diàleg interterritorial o la cooperació lleial entre administracions».

El document, que s’ha donat a conéixer aquest dissabte, critica que «cada vegada que s’han ignorat aquests principis, s’han sembrat problemes en la canalització dels quals, hem invertit extenuants esforços polítics que generen fatiga social».

En aquest sentit, planteja «millores en clau federal» per impulsar l’Estat de les autonomies tenint com a referència països de l’entorn amb estructures federals «reeixides». D’aquesta manera, pretén «estrényer llaços» i reforçar la cogovernança i coordinació entre les diferents comunitats autònomes. Així mateix, defensa que en el federalisme se situen «les millors fórmules per garantir la cohesió social i la igualtat, i alhora reconéixer, respectar

i integrar les diverses aspiracions dels pobles que conviuen a Espanya, incloent-hi les nacionalitats».

«Som conscients que les reformes de vocació federalitzant que proposem requereixen pel seu abast d’ampli suport social i polític, però les entenem com una evolució lògica i positiva del vigent estat autonòmic», subratlla.

La necessitat d’un nou model de finançament

D’altra banda, dins d’aquest mateix bloc, el partit destaca la necessitat d’acordar un nou model de finançament amb regles clarificadores que asseguren l’autonomia financera de les comunitats autònomes. Una qüestió que, remarca, és una font «inesgotable de conflicte i frustració».

El PSOE indica, no obstant això, que «el desenvolupament natural de l’Estat autonòmic no equival exclusivament, fins i tot sent molt important, a la transferència de competències» del govern espanyol cap a les comunitats autònomes, sinó que cal reforçar «la cooperació, lleialtat i solidaritat interterritorial».

«Agenda del retrobament» amb Catalunya

El document defensa l’anomenada «agenda del retrobament» del president espanyol, Pedro Sánchez, amb Catalunya, que inclou mesures com la millora de la convivència i el «millor encaix de l’autogovern català», i avisa que és «l’únic camí viable per avançar amb esperança d’èxit». «És una aposta ferma dels i les socialistes», rebla el text.

Aquesta ponència és la base política del projecte del PSOE per als propers anys. L’ha coordinada la portaveu del partit al Congrés i vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, que l’ha treballada amb la presidenta dels socialistes, Cristina Narbona; l’eurodiputada Lina Gálvez i la secretària d’Estat de Migracions, Hana Jalloul.

El text també tracta aspectes com els impostos, l’habitatge i la salut. Així mateix, suggereix la modificació de l’article 99 de la Constitució per tal d’evitar que calga la majoria absoluta del Congrés dels Diputats per escollir el president del govern espanyol i esquivar repeticions electorals com les dels anys 2016 i 2019. La proposta socialista passa per permetre la presentació de mes d’un candidat i que s’investisca el que tinga més suport.

Comparteix

Icona de pantalla completa