Diari La Veu del País Valencià
El sistema universitari valencià, entre els cinc amb major rendiment de l’Estat espanyol, segons el Rànquing CYD

El sistema universitari del País Valencià figura entre els cinc amb major rendiment de l’Estat, segons reflecteix la huitena edició del Rànquing CYD, que s’ha presentat aquest dimecres.

Aquesta classificació, feta a partir dels 37 indicadors disponibles per a la universitat en el seu conjunt, permet, en una perspectiva basada en les comunitats autònomes, reflectir les diferències territorials quant a dimensió, estructura i resultats de les universitats.

D’acord a les dades recaptades, les cinc comunitats autònomes amb el nombre més elevat d’indicadors de major rendiment són Navarra, Catalunya, País Basc, Madrid i el País Valencià.

En relació a cadascuna de les dimensions, les que obtenen un nombre superior d’indicadors en funció del seu rendiment són: en «Ensenyament i aprenentatge», Navarra, País Basc, Aragó i Catalunya; en «Investigació», Navarra, Cantàbria i Catalunya; en «Transferència de coneixement», el País Valencià, Navarra i Catalunya; en «Orientació internacional», Navarra, Catalunya, Madrid i País Basc, i en «Contribució al desenvolupament regional», Catalunya, País Basc, Canàries i Andalusia.

Així mateix, el rànquing ofereix informació per universitats i reflecteix, en aquest sentit, que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i la Universitat de Navarra (UNAV) són les tres millors institucions d’educació superior espanyoles.

En concret, aquestes tres institucions destaquen per tindre un nombre més elevat d’indicadors pertanyents al grup de major rendiment relatiu.

Entre les 15 millors universitats analitzades també es troben: la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Carlos III de Madrid (UC3M), la Ramon Llull (URL), la Pontificia Comillas, la de Barcelona (UB), la Rovira i Virgili (URV), la de Deusto, la Politècnica de Catalunya (UPC), la Internacional de Catalunya (UIC), la Mondragon Unibertsitatea, la de Girona (UDG) i la Universitat de València (UV).

En aquesta huitena edició, s’han publicat resultats de 77 universitats espanyoles, 27 àmbits de coneixement (2 de nous: Veterinària i Agricultura) i 2.998 titulacions. Les universitats participants representen el 89,5% de les 86 que imparteixen ensenyaments de Grau incloses en el Registre d’Universitats, Centres i Títols (RUCT). D’aquest total, 48 són públiques (el 100% de les universitats públiques) i 29 privades (el 76,3% de les privades).

Els indicadors institucionals del Rànquing CYD s’agrupen en cinc dimensions. En cadascuna, en destaquen les següents universitats en les primeres posicions segons el nombre d’indicadors d’alt rendiment.

En «Ensenyament i Aprenentatge», destaca en primer lloc la UAM, seguida de la Pontificia Comillas, la Francisco de Vitoria (UFV), la Pontificia de Salamanca (UPSA), Catòlica de València Sant Vicent Màrtir (UCV) i ESIC Universitat.

En l’àmbit de la «Investigació», lideren la llista la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC), la de Cantàbria (UC), la Pompeu Fabra (UPF), la de Navarra (UNAV) i la Politècnica de València (UPV).

Quant a «Transferència de Coneixement», la que obté millor puntuació és la Politècnica de Catalunya (UPC), al costat de l’Autònoma de Barcelona (UAB), la Rovira i Virgili (URV), la Carlos III de Madrid (UC3M), la Politècnica de Madrid (UPM) i la de Barcelona (UB).

En «Orientació Internacional», destaquen la Universitat de Navarra (UNAV), la Ramon Llull (URL), la Carlos III de Madrid (UC3M), l’Autònoma de Barcelona (UAB) i la Pontificia Comillas.

I en «Contribució al Desenvolupament Regional», lidera el rànquing l’Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Màlaga (UMA), la Pública de Navarra (UPNA), la de La Laguna (ULL) i la Internacional de Catalunya (UIC).

D’altra banda, el Rànquing CYD destaca l’augment de la demanda per a estudiar Medicina a les universitats públiques. De 44.589 sol·licituds en el curs 2019-2020 s’ha passat a 64.164 en el curs 2020-2021.

Segons dades de preinscripció del Sistema Integrat d’Informació Universitària (SIIU) del Ministeri d’Universitats, també han crescut les sol·licituds de matrícula en Infermeria (30%) i altres estudis relacionats amb Ciències de la Salut (13%).

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa